Бранио је Српску, а данас добија само 53 КМ (ВИДЕО)


Радослав Оџић, један је од бораца Војске Републике Српске који је бранио своју земљу, а данас од државе добија само 53 мараке. У читавој неимаштини и заборављен од надлежних институција, радници Електродистрибуције Нови Град због дуга искључили су му и струју. Приморан је да моли за помоћ.


„Немам уља, масти, герме, прашка.. Чиме да укувам хљеб“, каже Радослав Оџић.

Овако своју животну причу започиње борац Војске Републике Српске, Радослав Оџић, мјештанин Доњих Матаваза, избјегличког насеља код Новог Града. Оџић, који је некада бранио Републику Српску, данас преживљава са свега 53 мараке борачког додатка. Да ствар буде гора, због дуга за струју којег је био расписао да плати у 24 рате по 12 марака, због неимаштине ни то није могао, па је кривично гоњен и био је приморан да проведе одређен период у Казнено-поправном заводу Туњице.

За помоћ се обраћао на многе адресе али за његов проблем сви су оглушили. Представницима Борачке организације Нови Град обратио се за помоћ али је добио шокантан одговор.

„Видјећемо се сад за гласање. Значи требам ти дати глас да би ти мени помогао и на крају ми нећеш помоћи, него само обећаваш“, каже Оџић.

Радослав живи сам, разведен је, а једног сина је изгубио у саобраћајној несрећи и од 2004. године кренуло му је све низ брдо. Годинама га нико не посјећује осим добрих комшија и представника Црвеног крста. Упркос неимаштини која га је стегла, овај борац не одустаје од нечега на шта је и сам поносан, а то је добровољно даривање крви.

„Никад не одустајем. Свака три мјесеца дајем. 81 пут сам до сад дао и наставићу колико год могнем“, додаје Оџић.

„Тражимо само минимум који борци заслужују“- категорично истиче Оџићев комшија Мирко Радаковић ратни војни инвалид, који помогне свом саборцу колико је у његовој моћи. Истиче да је оваквих случаја у Републици Српској много и борац, ако Радаковић истиче са 20 година проведених у одбрани Републике сада има 50 марака примања.

„Има најмање 20% бораца инвалида који не заслужују та права а имају тај статус. То је жалосно и понижавајуће за поштене борце и РВИ“, каже комшија Мирко Радаковић.

Ова двојица бораца који су поред осталих сабораца стварали Републику Српску надају се да ће надлежни коначно отворити очи и погледати оне који данас немају ништа па чак ни основне услове за живот достојан сваког човјека.

ТЕЛЕФОН ЗА ПОМОЋ: 00387/ 65-846-666

(BN)


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО