(ВИДЕО) У србијанским месницама пријављивани гласачи за изборе у БиХ

Истрага.ба је у селима на десној обали Дрине обишла адресе на којима су фиктивно пријављене стотине бирача из БиХ. Непознате особе пријавиле гласаче у месници, кафани и напуштеним кућама.
Пратећи гоогле мапу завршио сам равно у мјесном гробљу. Али који минут касније ће се испоставити да то, ипак, није адреса Дринска 6 у србијанским Бадовинцима, на десној обали Дрине. Мало лутања и распитивања довело ме до “Наше куће меса” у центру овог насеља. На закључаним улазним вратима је писало “Дринска 6″. Ту би требала пребивати четири члана бијељинске породице Бегановић. Халил, Латифа, Мирсад и Сеад, према списку Централне изборне комисије БиХ, пријављени су за гласање путем поште. Назначено је да ће гласати из Србије, изборни материјал би требали примити на адреси Дринска 6 у Бадовинцима. Ту су још, за гласање из дијаспоре, пријављени Сабина и Давор Дринић, затим Александар Перић, Чедомир Спасојевић, Сабрија Хокић и Шаћир Омеровић. Пошту би у њихово име требале поримити двије Гордане, једна Машић, а друга Товиловић.


“Гордана Товиловић је власница меснице. Ту је Дринска 6”, каже нам њен комшија и позива телефоном подузетницу из Бадиноваца.

Указује се, употом, црвени аутомобил на којем пише “Наша кућа меса”. То би требала бити Гордана Товиловић. Разговор се одвија кроз отворени прозор њеног аутомобила.

“Чекај, чекај, чекај. Оно за биралиште. Јесте”, одговара Товиловићева на моје питање да ли се неко пријавио за гласање у њеној месници.

Имена бирача из Босне – не зна. Ни имена оних људи из БиХ који су тражили њену адресу се не сјећа. Долазили су један мушкарац и једна жена и рекли јој да ће добити пошту коју ће примити она и њена радница у месници Гордана Машић.

“Добро, али како су се ови Бошњаци пријавили”, питам власницу меснице.

“Шта ја знам како су се они пријавили. Можда је неко узео наше име И презиме”, одговара Гордана.

“Али нико не живи у месници”, констатујем.

“Па, не живим ни ја у месници”, закључује Гордана Товиловић.

Поново гледам списак Централне изборне комисије БиХ. Дванаест бх. држављана из Бијељине пријавило је да ће гласати са адресе Дринска 6 у Бадиновцима. На том мјесту је месница чија се власница мало чега сјећа.

Нешто раније, бх. држављане сам тражио у Доњем Добрићу код Лознице. Њих 55 се пријавило да ће гласати са адресе Доњи Добрић б.б.


Пред мјесном трговином се распитујем за имена пријављених. Код Велимира Алимпића у кући су пријављени Жељка Ћускић, Живко Ђокић и Жарко Урошевић. Сви ће гласати путем поште за локалне власти у Бијељини.

“Ма, тај је умро, мој ујак, прије десет година. Нема тамо никога. Коров само”, каже бициклиста паркиран испред трговине.

Читамо редом имена са списка. Непознати људи на непознатим адресама. Немања Павловић је власник кафане. Затичемо га с пријатељем. Дајемо списак да пронађе своје име и имена оних што ће гласати из његове кафане.

“Немој снимати”, упозорава Немања.

Немања тражи своје фиктивне подстанаре на списку бирача
Потом потврђује да код њега нико није пријављен, нити ће од њега ико гласати на изборима у Босни. Међутим, на списку Централне изборне комисије БиХ је наведено да ће баш с те адресе гласати Цвијетко Гаврић и Борислав Глигорић. И они су из Бијељине. На списку фиктивних бирача у Доњем Добрићу је преко 50 Бијељинаца. И два Брчака. Петар Петровић из Брчког је пријављен код Петра Петровића из Доњег Добрића

“Нема Петра Петровића”, усаглашено ће радница у трговини и бициклиста.

Углавном, скоро свако име које смо заједнички прочитали – непознато је мјештанима овог села. А ако је и било познатих – сигурно немају подстанаре из Босне.

О чему се ради, најбоље илустрије прича Алмира Хећимовића из Шамца. Његов ђед Алија, рођен је 1922. године. Тренутно је смјештен у старачком дому у том граду.

“Ђед је пријављен на адресу Дрење бб, Крушевица, Лазаревац, Србија”, написао нам је Алмир Хећимовић који је покушао уложити жалбу ЦИК-у на ову лажну пријаву. Но, рок жалби је истекао. Алија Хећимовић ће гласати из Лазаревца, у којем, за скоро стољеће свог живота, никад није био.

(Истрага)


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО