Амфилохије: Лично ћу одликовати Драшка Станивуковића

“Станивуковића су протјерали а Тачија проглашавали почасним грађанином”
,,Они (црногорска власт) су позивали у посјете и проглашавали почасним грађанима функцинере са тзв.Косова који су брука и честитог албанског народа, а протјерали су оног вашег младог посланика (Драшка) Станивуковића којег ћу ја лично одликовати”.

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије у последњих скоро годину дана дошао је у жижу не само црногорске јавности већ и знатно шире због грчевите борбе за одбрану светиња Српске православне цркве у Црној Гори.

У разговору за БН телевизију појашњава да он и вјерујући народ Црне Горе не желе да Српска православна црква има повлашћен статус у Црној Гори, него траже само једнак третман са осталим црквама и вјерским заједницама.

,,Ови који су на власти у Црној Гори склопили су темељни уговор са Римокатоличком црквом и Исламском заједницом а са Српском православном црквом нису хтјели. Захтјевали су да се она региструје као нека новоформирана вјерска заједница”, појашњава митрополит Амфилохије и додаје да власт Црне Горе има неку чудну теорију да је некаква црногорска православна црква нестала 1918.године, а да је Српска православна црква у Црној Гори присутна тек од 1931. године.

“То је безумље људи затрованих ,,брозомором”.То су кумровачки ђаци који и не знају шта је црква, они мисле да је црква партија”, каже митрополит Амфилохије и додаје да је Српска православна црква, односно Митрополија црногорско-приморска створила независну Црну Гору.

“Створила је независну Црну Гору и дала јој име Црна Гора прије много вијекова. Ово сада није Црна Гора ово је Монтенегро”, тврди митрополит Амфилохије и додаје да је Мило Ђукановић највећи издајник Црне Горе јер је признао независно Косово.

,,Они (црногорска власт) су позивали у посјете и проглашавали почасним грађанима функцинере са тзв.Косова који су брука и честитог албанског народа, а протјерали су оног вашег младог посланика (Драшка) Станивуковића којег ћу ја лично одликовати”.

“Станивуковића су протјерали а Хашима Тачија проглашавали почасним грађанином”, казао је митрополит Анфилохије.

Тврди да се садашња власт у Црног Гори према Српској православној цркви, вјерницима, али прије свега према црквеној имовини односи горе него комунисти.

,,Комунисти су после 45-е одузели огромну имовиу Српске православне цркве али, иако сам ја био оштар противник комунизма, морам признати да су они добар дио тога што су одузели уложили у изградњу предузећа и фабрика. Ови који су дошли послије њих све су то уништили, приватизовали за јефтине паре и људе оставили без посла. И сад умјесто да врате отету црквену имовину хоће да нам одузму и храмове”.

Митрополит Амфилохије сматра да је то једна, како каже, потпуно безумна прича, али се народ хвала Богу окријепио и духовно пробудио у успио да склони са власти оне којима је циљ само да сачувају своје паре.

“Дошао сам у Црногорско-приморску митрополију у исто вријеме када је Мило Ђукановић дошао на власт. Сада, послије толико година он не зна шта ће са својим парама а ја не знам шта ћу са својим књигама. Ипак ја ћу своју библиотеку да смјестим у манастир Стањевиће а Ђукановић нека види шта ће са својим парама, сада када више Богу хвала није власт”, казао је митрополит.

Наводи да прати и дешавања у другим земљама у којима живе Срби.

У разговору за нашу телевизију истакао је да му је посебно драго што је БиХ потписала темељни уговор са Српском православном црквом идентичан уговору који је потписан са Ватиканом.

Изразио је наду да ће у БиХ и Републици Српској доћи до напредка у сваком погледу.

,,Након голготе и страдања које сте прошли ви сте примјер нама свима како се може живјети заједно са другим народима”, каже митрополит Амфилохије у разговору БН ТВ.


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО