Син јединац јерменског премијера иде у рат, мајка поносна

Премијер Јерменије Никол Пашињан рекао је супрузи да њихов једини син Ашот иде у Нагорно-Карабах гдје се воде ратни сукоби између војске Нагорно – Карабаха и Азербејџана, а његова супруга Ана Хакобиан рекла је да нема ништа племенитије него дати живот за отаџбину.

„Јерменски народ се налази пред историјском прекретницом за јерменски народ, и ми се можемо ослонити само на себе, нагласила је она разговарајући са женама посланицама подручја Нагорно-Карабаха.

Ана Хакобиан је позвала све мајке и жене, кћерке и сестре да буду јаке и да се ничега не плаше, пише Спутњик на јерменском, а преносе „Новости“.

Прије пута у Карабах, супруг Никол Пашињан јој је рекао да њихов једини син Ашот иде у Карабах, пошто је резервиста. Ашот је прикупио и припремио документа, а мајка га није заустављала, напротив.

„Рекла сам му: ‘Да, сине, обуци униформу и иди. Ја те обожавам, али нема ништа племенитије него дати живот за отаџбину. Нисам знала каква ће ситуација бити тамо, и да ли ћемо моћи да се чујемо. Испоставило се да тог дана није отишао, већ је одређен каснији датум за његову регрутацију, али ја и даље стојим при својим речима“, написала је Хакобианова на Фацебуку.

Ситуација у Нагорно-Карабаху ескалирала је крајем прошле недјеље. Двије стране се међусобно оптужују за иницирање сукоба. Министарство одбране Азербејџана је 27. септембра саопштило да су Оружане снаге Јерменије гранатирале мјеста на линији разграничења у Карабаху и да међу жртвама има цивила и војника. Према изјавама Министарства одбране Јерменије, Карабах је био подвргнут ваздушним и ракетним нападима. Јереван је тврдио да је Баку започео офанзиву у правцу Карабаха.

У непризнатој републици Нагорно-Карабах саопштили су да је неколико мјеста, укључујући и главни град Степанакерт, подвргнуто артиљеријској паљби. Власти су позвале становништво да се сакрије, а касније су прогласиле ванредно стање и мобилизацију у Карабаху.

Јерменија је такође прогласила ратно стање и објавила општу мобилизацију.

Предсједник Азербејџана одобрио је увођење ратног стања у бројним градовима и регионима земље и полицијски час у земљи, а такође је објавио дјелимичну мобилизацију.

(Телеграф.рс)


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО