Илија Станковић: Борићемо се за нешто чега се наша дјеца и покољења неће стидити!

У петак, 25.9. текуће године, у галерији Културног центра Требиње, опозициона коалиција организовала је трибину на којој су представљене партије које ће подржати Илију Станковића, кандидата за градоначелника Требиња. Својим доласком подршку су дали и Мирко Шаровић, Драшко Станивуковић, Вукота Говедарица као и активисти коалиције из разних крајева источне Херцеговине. Била је ово прилика да се Илија Станковић први пут обрати јавности и изнесе своју, као и визију коалиције која га подржава, а тиче се развоја Требиња и начина на који сматра да проблеми могу бити ријешени.
На почетку свог обраћања, Илија Станковић се захвалио присутним и навео да ће се они залагати за једну коректну причу, без страха и пресије, као и то да ће он водити позитивну политку те да ће се, уколико се критикују неке ствари, критиковати само оне за које он и његови сарадници могу понудити конкретно рјешење.

Хвала вам што сте дошли овдје да у једној коректној причи, која ће бити отворена и неће бити под пресијама и неким страхом, значи прича у којој ћемо да сажмемо све проблеме како би у наредном периоду могли боље да функционишемо и радимо. Ми имамо јасан циљ и наш основни задатак је да наредни период, период који долази, учинимо бољим, модернијим и квалитетнијим у сваком смислу. Борићемо се за нешто што ће бити а чега се наша дјеца и покољења неће стидити. Ја желим да у сваком случају будем позитиван, позитиван из разлога што негативном причом ми ништа не можемо остварити. Оно у ком правцу ја мислим да будемо позитивни значи да све оне проблеме које имамо дамо конкретан и позитиван одговор, не желимо никакве приче да нешто не ваља а да не знамо шта ћемо ми урадити и како то ријешити.

Станковић сматра да су сви они који су за мјесто становања изабрали Требиње то урадили јер вјерују у Требиње и од Требиња највише очекују.

Сви смо овдје дошли да живимо у Требињу, неко је живио прије, неко је дошао касније, многи су били на школовању или на радним задацима ван Требиња и ипак су одлучили, смогли снаге да се врате у Требиње и да заснују породицу, да свију неко своје гнијездо у Требињу. То значи да су највише вјеровали у Требиње и да од Требиња највише очекују, што је потпуно нормално. Ја када сам завршавао школу и одлучивао гдје да живим, нисам имао дилему гдје да се скрасим и искрен да будем нисам се покајао. Ми смо се родили на овом подручју, Бог нам је дао оно што нам је дао, значи није нам дао огромне површине да се можемо бавити житарицама, није нам дао море па да будемо морнари или нешто, оно што нам је дао, дао нам је сунце, дао нам је воду, значи ипак нам је додијељено нешто од чега се може добро живјети ако се ствари посложе онако како би требао и како Бог заповиједа.

Илија Станковић каже да одређене проблеме носи сваки временски период, али да се не смије правдати догађајима који су иза нас, већ да одговорно треба гледати и ићи напријед.

Нормално је да свако вријеме има своје проблеме, па тако ни нас то није заобишло, био је рат, па послијератни период, све то нас је вратило уназад али нам не даје оправдање да се и даље враћамо уназад, ми треба да гледамо напријед и да идемо напријед. Сматрам да ми то можемо и да овај народ који живи овдје заслужује много више него што има. Кад сагледамо све оно чиме располажемо и шта имамо, ипак не живимо достојно онога чега имамо у изобиљу и онога што би на неки начин могли да привучемо.

На трибини која је организована, каже Станковић, главни циљ је да се људи позову да говоре о својим проблемима како би се они што брже и боље ријешили, а да је коалиција окупљења око њега као градоначелничког кандидата спремна на све изазове.

Ја сад овдје не желим да причам ништа везано за предизборну кампању и изборе који долазе с обзиром да је законски оквир 15. октобар када треба да почне та прича. Данас смо ово организовали са вама да се што више упознамо са проблемима људи који нас окружују, који живе на овим теренима, да видимо и да дамо адекватан одговор на та питања. Српска демократска странка и све ове партије које су са нама у коалицији су сигурно спремне да прихвате све изазове везане за наредни период.

Али, јасно желим да кажем, не желимо да водимо негативну политику, да критикујемо и да та критика постане досадна народу. Све оно што критикујемо морамо имати спреман одговор како то да ријешимо. Ја вас увјеравам да ми на сва та питања имамо адекватан одговор. Све оно што се буде тицало пољопривреде, индустрије, туризма, енергетике и било чега, о чему будемо расправљали, биће обрађено прилично и адекватно одговорено на сваки проблем, на свако постављено питање.

Ми у овом тренутку не желимо да причамо о неким негативним стварима које су за нас минорне, ствари које се тичу инфраструктуре, асфалта, лампа, то су ствари око комуналних дјелатности које су обавезне и које се рјешавају у ходу, то нису ствари на које озбиљни људи треба да посвећују пажњу, постоје предузећа која се баве тим стварима и они тај посао раде, то је једноставно обавеза о којој ми не треба да расправљамо.

С обзиром на вријеме у којем се ми налазимо и све оно што нас окружује, ми превасходно имамо основни задатак да обезбједимо што више радних мјеста и да сачувамо постојећа радна мјеста, јер ако људи оду, џаба нам је сва прича и ништа нисмо урадили. Ја знам да то није лако и да то неће бити нимало једноставан проблем, али ако не можемо да се ухватимо у коштац са тим проблемом, не требамо ни да се бавимо њима.

Ми не желимо да обећавамо нереалне ствари, једно вријеме се причало да се у Требињу сваки дан запосли по једно и на тај начин се куповао социјални мир, ми желимо да идемо постепено, и да полако освајамо једно по једно радно мјесто на тај начин да оно буде реално и да само себе може да сервисира. Нама не требају никакве вјештачке активности, желимо да се упознамо са проблемом свих људи, исто тако знам да не може један човјек знати проблеме свих људи, али преко одређених људи треба сви ти проблеми да се скупе, да се идентификују и да се види шта може и на који начин да се ријеши. Припремили смо доста тога у смислу рјешавања многих проблема и одговора на њих. Не треба нико да се стиди у изношењу свог проблема, а на нама је да покушамо све то да ријешимо.

Ја ако сам дошао да живим у Требиње, са својом породицом и ако у њему живим достојно, треба сви да живимо достојно, није суштина да ја живим добро а да људи око мене немају. Свако има одређене могућности и сви људи нису спремни за све. Ако је неко предодређен да се бави пољопривредом, треба му помоћи, треба га максимално подржати да се тиме бави, али не треба хватати људе по улици, на пијаци да буде свако пољопривредник. Не може свако бити пилот, не може свако бити механичар, не може свако да буде угоститељ, ја да ми дате седам ресторана, не бих то знао радити нити бих то радио, тако исто неко не може да буде пољопривредник, зато треба да направимо такве стимулативне мјере које ће сваку грану да стимулишу.

За тако нешто постоје буџетске могућности, Требиње има буџет који је сигурно већи од многих свјетских градова исте величине. Пандемија је узроковала тешку ситуацију, наредни период ће бити тежак, али све то не треба да нас деморалише већ треба да идемо напријед. Сматрам да све то можемо превазићи јер постоје људи из наше коалиције који би могли водити Владу а не Градску управу.

Истакао је да је опозициона колација дала свој максимум и направила квалитетне листе сачињене од људи који могу и желе да се ухвате у коштац са свим проблемима.

Сви из наше коалиције су дали свој максимум да направе најквалитетније листе, значи да су људи врло коректно и врло одговорно понудили најодговорније људе и најквалитетније људе који се налазе у Требињу ставили на листе. Није нико правио игранку и тек тако скупио људе да направе листу, кад погледате састав свих листа и имена кандидата, ипак је то озбиљна прича коју ћемо причати у неком наредном периоду. На нама је да приближимо што више људи, да их ослободимо стида и страха, да изнесу слободно свој проблем и да га заједно ријешимо како знамо и умијемо.

Као важну, како каже, најважнију ствар, сматра транспарентност и савјесно трошење средстава јавног сектора који ће бити испраћени квалитетном ревизијом рада овог сектора. Навео је да закон мора функционисати како треба, што сада, сматра он, није случај.

Сматрам да је једна од врло битних, у ствари, то је најбитнија ствар, да токове новца у јавном сектору сведемо на праве токове у које ће се моћи у сваком тренутку извршити контрола. Некада је ревизија јавног сектора била врло озбиљна ствар која је имала за циљ да све неправилности изнесе и тада је постојала врло мала могућност да се направи неко кривично дјело у овом правцу.

Данас се та улога јавног сектора потпуно изгубила, праве се неке ревизије са резервом, резервисане, позитивне, негативне, а никад ми у животу неће бити јасно шта значи да је неки извјештај ревизије са резервом, шта значи резерва, нешто може бити да ваља или да не ваља, резерва је неки средњи положај који је недефинисан.

Имамо средства, на располагању су огромни капацитети, и људски и материјални, тако да ја уопште не видим проблем да то не функционише на најбољи могући начин. Не желим сад да вам износим неке детаље из нашег програма, биће времена за то, али на неке гране и пројекте о којима се сада прича на сва звона, ми имамо потпуно другачије погледе и размишљања, односно припремамо потпуно другачији начин рада зато што то што ми радимо и како размишљамо је потпуно другачије од онога како се ради сад. Желимо да се што мање средстава, тачније новца који је заједнички троши на начин на који се троши, да се средства разбацују на начин како је коме ћеиф, а да нико за то не одговара. Највећа трагедија у свом овом друштву је што нема одговорности. Ми хоћемо да уведемо ред, да пустимо закон да живи јер све оно што је предвиђено законом се може спровести, али сад се, нажалост, то не спроводи. Ови наши крајеви, почевши одавде па до Гацка, одувијек су имали квалитетне људе, предсједник Владе Србије је био наш човјек, Зеленовић, а то су била времена када се ипак нормалније живјело и свакако боље него данас.

На крају свог обраћања навео је као циљ модерно Требиње у којем ће се живјети боље, пожеливши да се тзв. Владе континуитета више не понове, јер су, тврди он, много коштале грађане Републике Српске.

Наш циљ је што боље, што модерније Требиње, Требиње у којем ће се много боље живјети и мислим да смо на правом путу да то остваримо. Оно што ја одговорно тврдим је да ће, ако нам неко оставити марку, ми ћемо оставити марку и десет, оно што смо зацртали, ми ћемо остварити, не желим да учествујем у некој губитничкој причи и причи која ће наставити тренд Владе континуитета, јер су нас такве Владе скупо коштале и не требамо више не само да их помињемо већ и да не помишљамо на такво нешто, нама треба неки нови, савремени и бољи живот.

Подсјетимо да опозициони коалициони блок чине четири политичка субјекта – Српска демократска странка, Савез за правду и ред – листа Небојше Вукановића, те Партија демократског прогреса и Херцеговачки народни покрет – Родољуб Драшковић, који ће на предстојеће изборе изаћи са заједничком листом ПДП-ХНП. Локални избори у Босни и Херцеговини заказани су за 15. новембар текуће године.

Mоја херцеговина


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО