ОДРЖАНА ОБНОВИТЕЉСКА СКУПШТИНА ЧАПЉИНСКЕ “ПРОСВЈЕТЕ“

У Парохијском дому у Чапљини послије више од једног вијека одржана је обновитељска скупштина Српског просвјетног и културног друштва /СПКД/ „Просвјета“ у том граду, а за предсједника је изабран чапљински парох Марко Гојачић.
Гојачић је захвалио за указано повјерење и изразио наду да ће чапљинска „Просвјета“ наставити успјешан рад, јер је кроз своју историју имала доста свијетлих тренутака.

Он је напоменуо да је српска заједница у Чапљини данас мала, али да се изборила да направи културно друштво.

Гојачић је нагласио на синоћњој обновитељској скупштини да су његови претходници водили „Просвјету“ срцем и љубављу према очувању српске традиције на овом простору.

„Ту прије свега мислим на чувеног проту Васу Медана који је прије 100 година овдје основао и Просвјету и Српску читаоницу и све што би користило нашем народу. Данас је тај посао многи тежи, али трудићемо се да дамо свој допринос и оставимо пут генерацијама које долазе како да раде на очувању српског идентитета на овим просторима“, рекао је Гојачић.

Он је напоменуо да ће „Просвјета“ настојати да организује школу српског језика, те манифестацију „Пребиловачко љето“, али и друге културне догађаје.

Предсједник Главног одбора СПКД „Просвјета“ Драга Мастиловић уручио је Гојачићу заставу „Просвјете“ и пожелио му успјешан рад.

Мастиловић је подсјетио на историјат оснивања „Просвјете“ која је настала 1902. године у Сарајеву с циљем очувања српске културе и идентитета у БиХ.

Он је напоменуо да је то био период опште резигнације због анексије БиХ што је утицало на тадашње генерације Срба да поведу борбу за очување идентитета, вјере и културе.

„Знамо да је након тога услиједило вријеме српске интеграције, али Просвјета ни тада није изгубила свој значај и смисао, а није га изгубила ни данас“, рекао је Мастиловић и напоменуо да је „Просвјета“ посебно значајна за српски народ на овим просторима који је многоструко страдао и бројчано се смањио током 20. вијека.

Са обновитељске скупштине у Чапљини

Члан Главног одбора „Просвјете“ Дарко Ђого навео је да је обнављање овог друштва у Чапљини велики дан и трајни залог.

„Ви својим постојањем овдје показујете шта значи бити носилац светосавске идеје, носилац Просвјетине идеје“, истакао је Ђого.

Члан Главног одбора и предсједник гатачког одбора „Просвјете“ Радомир Вучковић истакао је да је у питању историјски тренутак и изразио наду да ће након Чапљине бити основано још одбора на подручју Федерације БиХ.

Предсједница мостарске „Просвјете“ Сања Бјелица Шаговновић изразила је задовољство због оснивања „Просвјете“ у Чапљини и јачања друштва на овом подручју, те најавила заједнички рад и пројекте на промовисању и очувању српског језика и културе.

У Управни одбор чапљинске „Просвјете“ изабрани су Зорица Гојачић, Ацо Драгићевић, Јелена Мандрапа, Петар Милошевић, Немања Микић и Манојло Лојпур, а у Надзорни Немања Бјелоглав, Љиља Чаваљуга и Алекса Драгићевић.

Извор: Топ Портал


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО