“Принуђен сам да све баталим” Највећи произвођач млијека у Републици Српској затвара фарму

Пандемија ради своје, огромни су вишкови млијека у земљи. Сви причају о пољопривреди, а подршке нигђе, истиче Јусуф Арифагић
Затварам фарму. Нека Бакир (Изетбеговић, оп. а.) и Миле (Милорад Додик, оп. а.) производе млијеко. Поручио је ово јучер у изјави за „Дневни аваз“ Јусуф Арифагић, највећи произвођач млијека у Републици Српској и власник фарме норвешких крава из Козарца.

Увози сјеме
Његова компанија има око 1.350 грла. Све што има Европа, има и код њега, најбољи модел пољопривреде. У штали је норвешка врста крава, једина таква врсте у региону. Почео је прије десет година, посљедње четири обара рекорде. Запошљава младе, шири производњу, увози сјеме, обрађује 500 хектара годишње…

Али, сада је, каже огорчено јучер за „Аваз“, „принуђен да све батали“.

Пандемија ради своје, вишкови млијека огромни су у земљи. Увоз и даље цвјета. Подршке ниоткуд. Сви причају о пољопривреди, а подршке нигђе. Неке ствари завршавам, приводим крају. Већ до 1. октобра ћу завршити један дио. Шта се генерално догађа у овој земљи? Цијене концентрата расту, цијене млијека падају, лимити се уводе на потицају, ионако их немамо – каже Арифагић.

Коме припадам
Додаје да „нема више шта да прича, јер је причао годинама“.

– Сви би да се засије, да се уради што више, а кад требаш добити килограм ђубрива – нигђе ништа нема, само фина прича. Нормално да ћу угасити. Или министри нека производе. Не треба њима ништа домаће. Овако је најбоље, све увести. Таквих папира сам добио, да ја који живим у РС, да је то држава којој ја припадам. Могао бих набрајати до сутра, али нема потребе трошити енергију – додаје Арифагић.

(Аваз/опција.нет)


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО