Састанак који се, према сазнањима Нова.рс, пре два дана десио између митрополита црногорско-приморског Амфилохија и председника Србије Александар Вучића, био је својеврсно “спуштање лопте” након две и по године сукоба. Турбуленције у овом односу почеле су када је митрополит изјавио да страхује да Вучићева политика води издаји Косова.

Председник Србије Александар Вучић састао се пре два дана у Београду са митрополитом црногорско-приморским Амфилохијем и епископом будимљанско-никшићким Јоаникијем, сазнаје Нова.рс.


“Они су разговарали са Вучићем и са намером да му затраже да се спусте тензије између њих и предводника победничке коалиције у Црној Гори, те да утиче на његове сараднике из Демократског фронта да не опструишу договор“, навео је наш извор и додао:

“С обзиром на то у каквим су односима, тај састанак је протекао у пристојној атмосфери.”

Подсетимо, пре неки дан је на састанку лидера тадашње црногорске опозиције, Здравку Кривокапићу, лидеру изборне листе “За будућност Црне Горе” и Амфилохијевом фавориту, замерено због критика на рачун Александра Вучића. Из тамошње јавности се све чешће може чути да званични Београд није наклоњен тројци Кривокапић-Абазовић-Бечић, те да преко Андрије Мандића и Милана Кнежевића покушава да опструише договор о формирању нове владе Црне Горе. То је била једна од главних тема разговора између Амфилохија и Вучића на недавном састанку.

Јавност је митрополита Амфилохија, због успешног организовања литија против црногорског Закона о слободи вероисповести које су биле увод у обарање режима Мила Ђукановића, почела да гледа као некога ко својим утицајем може да зада озбиљне главобоље Вучићу. Ђедо, како су Амфилохија прозвали следбеници у Црној Гори, у више наврата је оштро критиковао Вучића а многи његови наступи, као и јавни иступи њему блиских владика схваћени су као претња за власт у Србији која је одговарала баражном ватром из режимских таблоида.

Сукоб је почео крајем децембра 2017. године након што је Амфилохије саставио и потписао апел за одбрану Косова и Метохије, чији садржај је био у супротности са политиком о Косову за коју се залагао Вучић.

Митрополит је затим, почетком јануара, у интервјуу за телевизију “Херцег Нови” изјавио да је “Апел за одбрану Косова и Метохије” написан “због неповерења и комбинација које се праве”.

“С Вучићем нијесам имао никакав сукоб. Он је први предсједник Србије који је био на Сабору.…Сада се бојим да његова политика води издаји Србије и Косова и да се зато промијенио”, казао је том приликом Амфилохије.

Председник Србије се уздржавао коментара, али је блаћење Амфилохија и њему блиских владика препустио другима. Тада на црногорско-приморског митрополита почиње хајка у режимским медијима у Србији.

Већ сутрадан је новинска агенција Тањуг објавила текст, који је под насловом “Амфилохије – политичар у мантији” пренео јавни сервис Србије, у ком се тврди да “иступ Амфилохија на тему Косова представља новост у његовом односу према јужној српској покрајини”, али да његови иступи на терену политике нису новина, наводећи како су видне његове амбиције да постане патријарх.

Дан након тога “Ало” је објавио како је Амфилохије мудро ћутао и склапао пословне дилове са Милом Ђукановићем док су радили на отцепљењу Црне Горе.

Оптужбе Вучића за државни удар у Црној Гори и противљење додели ордена

У мају прошле године поглавар црногорско-приморске митрополије оптужио је Вучића да је учествовао у креирању државног удара са председником Црне Горе Милом Ђукановићем и да је и он заслужан што су лидери Демократског фронта Андрија Мандић и Милан Кнежевић осуђени на по пет година затвора.
Како су тада писале црногорске “Вијести” оптужба је изнета током Сабора Српске православне цркве (СПЦ), када је Амфилохије поновио и оптужбу да је Вучић издао Косово и да ради против интереса Србије.

Након тога је уследило и Амфилохијево противљење одлуци Синода Српске православне цркве (СПЦ) да додели орден Светог Саве додели председнику Србије Александру Вучићу.

“Што се мене лично тиче, а верујем и један добар део наших архијереја није тиме задовољан, није била ово прилика за тако нешто. Овде је присутно било и остало оно што обједињује и сједињује и Цркву и народ. Господин Вучић је председник, наравно привремени, као и сви председници Србије и то је за поштовање за оне који су га изабрали, али он није председник српског народа у свету“, казао је Амфилохије дан учи доделе ордена српском председнику.

“Вучић је издајник”

Амфилохије је средином прошле године потврдио писање “Вијести” о сукобу са председником Србије Александром Вучићем уочи Светог архијерејског сабора Српске православне цркве и поновио своју тврдњу да је Вучић издајник.

“Вучић је издајник. Својим понашањем и поступцима показује да ће издати Косово. То сам рекао, али нисмо се расправљали, јер се он мени тако не обраћа. Другачије разговара са мном”, казао је Амфилохије.

Након тога је прокоментарисао и изјаве генералног секретара председника Србије Николе Селаковића да никаквог сукоба није било, рекавши да Вучић и његови сарадници једно причају јавно, а друго пред њим.

“Вучић је незналица”

Једну од последњих “увреда” на рачун председника Србије Амфилохије је изнео крајем прошле године кад је Вучића назвао незналицом, коментаришући његову изјаву “да црногорска аутокефална црква и de factо и de jurе постоји и пре успостављања независности 2006. године”.


“Нисам гледао, али сам чуо. Тиме Вучић показује да је велика незналица”, рекао је тим поводом подгоричким “Вијестима”.

Вучић је све време избегавао да директно одговори на Амфилохијеве изјаве, па их је углавном негирао преко изјаве својих сарадника, а нападе слао путем медија блиских странци на чијем је челу.

Амфилохије: Да нова власт исцели Црну Гору од “братоубиства”
Један од примера је и наслов вести “Закулисне радње: Амфилохије прави сачекушу Вучићу” објављеној на интернет порталу “Српског телеграфа”, листу блиског Српској напредној страници.
“Погрдна скандирања, непријатељска атмосфера, а потом и инциденти, део су сценарија који би у режији митрополита Амфилохија требало да буде одигран на Бадње вече, и то као сачекуша за председника Србије Александра Вучића”, нево је овај портал спекулишући о потенцијалној посети Вучића Црној Гори, која “Амфилохију никако не би одговарала”.

Григоријева порука

Многи су у изјави владике Григорија коју је након избора у Црној Гори дао за Нова.рс. видели и Амфилохијеву поруку да оно што се десило у Црној Гори може да се догоди и у Србији.

Григорије за наш портал Нова.рс изјавио да осећа велико задовољство поводом резултата избора.

“Са Ловћена нам стиже дах слободе, а слобода је, како каже Његош, јуначко имање”, поручио је Григорије.

Остаје да видимо да ли ће након последњег сусрета Амфилохија и Вучића “дах слободе” моћи слободно да се шири, или ће “слобода” изискивати нове борбе и сукобе представника црногорско-приморске митрополије и Србије.

Извор: Нова.рс


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО