Испод малтера на зиду фрањевачког манастира у Дубровнику појавиле се православне фреске

Дубровник је један од најлепших градова на Јадранском мору, а у себи крије многе историјске тајне. Често је био на мети многих освајача те није ништа чудно када се неке двије историје или религије укрсте на истом мјесту. Ипак, једну ствар Хрватска годинама скрива од очију јавности у Дубровнику, а уско је повезана са Србима у Дубровнику и њиховом страном историје.

Како Објектив.рс открива, на зидинама једног од фрањевачког манастира у Дубровнику појавиле су се испод малтера, ни мање ни више него православне иконе из 14. викека.

Ова вијест, међутим као да некоме у Хрватској не одговара да се прочује, те је потпуно игноришу, а чак и крију од објављивања, ваљда из страха да се не докаже да су и Срби некада насељавали Дубровник?!

Наиме, како за Објектив.рс прича Милош С. (38) који је посјетио Дубровник и на зидинама фрањевачког манастира Мале Браће, али и цркви Преображења Кристова угледао православне фреске нико од свештених лица није желио да му објасни о чему се то ради.

– Примјетио сам да се испод малтера појављују иконе, одмах сам препознао православни иконопис, јер сам неко ко редовно обилази манастире како православне, тако и друге широм бивше Југославије. Једноставно волим то. Занимало ме откуд у фрањевачком самостану православне иконе. Покушао сам да питам људе који ту богослуже, али су сви када су чули моје питање окретали главу и без ријечи одлазили од мене – каже нам Милош.

Према његовим рикечима, свуда гдје је покуцао на врата са тим питањем ударио је у зид ћутања.

– Истраживао сам мало и открио да су се први пут ове фреске испод малтера појавиле 1992. године и од тада се у Хрватској, али ни овдје о њима не прича. Покушали су једном и да их прекрече, али је читав малтер са фарбом отпао и иконе су поново изашле – открива своје истраживање Милош.

Све ово подсјећа на култно филмско остварење у режији Горана Паскаљевића “Време чуда” када су нове комунистичке власти од цркве хтјели да направе школу, али су кроз креч иконе избијале увијек, ма колико пута да су их партизани кречили.

Како овај портал сазнаје, на иконама које су се појавиле на зидовима фрањевачког манастира заиста су из 14. вијека јер се на том мјесту некада налазила православна црква, коју су фрањевци касније присвојили и претворили у свој самостан у Дубровнику.

Према историјским записима до којих је дошао Објектив.рс на овоме мјесту цркву је подигао један од најмоћнијих српских владара краљ Урош II Милутин 1317. године те је могуће да иконе датирају из тог доба.

На званичном сајту Дубровачке бискупије када је ријеч о самостану Мале Браће у Дубровнику не постоје записи прије 1317. године и доласка српског краља Уроша II Милутина. Већ и они наводе да је “врло могуће да је самостан тада настао”.

Самостан је један од највећих и најмонументалнијих фрањевачких самостана. Има два клаустра: горњи (ренесансни, крстастих сводова и полукружних лукова) и доњи (романичко-готички, орнаментних ступића хексафора, розета и капитела разних облика: геометријских, биљних, људских и животињских) с крстастим сводовима и шетницом поврх. Михоје Брајков из Бара (прва пол. XIV. ст.) је градио овај клаустар који спада у најбоља романичко-готичка остварења у Хрватској. Има 120 ступова и 12 масивних пиластара. Пресликан је у 17. вијеку фрескама из живота светог Фрање. На зиду клаустра је саркофаг М. Гучетица из XIV. ст. с рељефима, а у средњој шетници клаустра је фонтана с ликом св. Фрање”, стоји на сајту бискупије о овом здању.

У Хрватским медијима, али ни дубровачким туристичким летцима не може се наћи да се на овом мјесту могу виђети православне иконе из 14. вијека, већ се то вјешто крије и нико не жели да прича о томе.

Послали смо питања Дубровачкој бискупији да нам објасни о чему се ради и да ли се дешава управо оно што смо гледали у филму “Време чуда”, али смо ми, а тако и наши читаоци и јавност остали ускраћени одговора.

Objektiv.rs


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО