Уједињена Српска – уједињени у ксенофобији и шовинизму (ВИДЕО)

Ако је и од Ненада Стевандића – превише је! “Магови” политичког маркетинга из Уједињене Српске опет “бриљирају”. Након стереотипне “листе која блиста” са прошлих општих избора, када се мислило да не могу пасти ниже, Уједињена Српска је опет надмашила саму себе. Овај пут у кратком споту “мрским непријатељима” Републике Српске – Албанцима, Хрватима и Бошњацима, јасно, шаком од сто, поручује да је Република Српска уједињена!

На страну што су Стевандић и његови “уједињени ксенофоби” по ко зна који пут “промашили балун” – пред локалне изборе, када би у фокусу требале да буду теме од локалног значаја, они љествицу дижу на национални ниво, без додирних тачака са проблемима који муче локалне заједнице – “играјући” се са етничким и идентитетским аспектима, прожетим националистичким, шовинистичким и ксенофобним стереотипима, Уједињена Српска не само да “долијева уље на ватру” постојећих размирица у Босни и Херцеговини, али и на Балкану уопште, него јасно поручује “несрбима” куда могу да иду – кроз врата, напоље.

.

“Симпатични” видео спот почиње “хвалисањем” Албанца, Хрвата и Бошњака шта су урадили Србима. Тако Албанац (иако нема никакве везе са Републиком Српском), стереотипним нагласком поручује: “Ми смо ти све Срби доле са Косова растераљи и протераљи, све”. На то се надовезује Хрват који каже: “Как смо их ми тек у Олуји поћистили, кужиш”. Закључује Бошњак који истиче: “Сад смо их ба завадили, па ћемо их зачас ба развалит”.

Одједном се појављује спасоносна креатура у лику “аутентичног Србина” који Албанцу, Хрвату и Бошњаку пријетећим кажипрстом поручује: “Слушај момци, мало сте се преварили. Република Српска је сад уједињена”. Наравно, све пропраћено ударањем шаком од сто.

Увидјевши да немају куд јер су налетјели на Уједињену Српску, “мрски непријатељи” су брже-боље побјегли кроз врата, док конобар славодобитно намигује “аутентичном Србину”, вјероватно мислећи: “Е нек си им показао гдје им је мјесто”. А то мјесто, очигледно, није у Републици Српској.

На крају, као шлаг на торти, предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић поручује: “Република Српска је уједињена. И увијек ће бити уједињена. То је наша обавеза”. Поставља се питање да ли је обавеза “уједињених” да Албанцима, Хрватима и Бошњацима покажу да им није мјесто у Републици Српској? Додуше, доктор Стевандић има искуства у томе.

Овај националистичко-ксенофобно-шовинситички пропагандни спот, поред тога што изврће неке од основних постулата маркетинга и психологије оглашавања, у значајној мјери може утицати на перцепцију гледалаца који на основу њега могу створити или додатно учврстити стереотипне ставове о Албанцима, Хрватима и Бошњацима.

У споту прожетим распиривањем националне мржње и нетрпељивости, чини се да “уједињени ксенофоби” опет припремају терен за етничко чишћење. Јер, како другачије протумачити стереотипну представу “непријатеља” која треба да изазове презир, шаку од сто и пријетећи кажипрст и бјежање Албанца, Хрвата и Бошњака кроз врата?

Извор: Герила.инфо


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО