Митрополит Амфилохије: Нећу умријети док на врх Ловћена не вратим Његошеву цркву

Митрополит црногорско – приморски Амфилохије поручио је да неће умријети прије него што на врх Ловћена врати Цркву Светог Петра Цетињског.

“Немој да мислиш да сам стар за то. Не, Господ ће је, за мога живота, вратити тамо гдје је била”, изјавио је митрополит Амфилохије за београдску „Политику“.

Он је подсјетио да је у завјетној капелици коју су саградили Петровићи, управо Његош „дао обијелити /цркву/“ и да се сваке године по његовој заповједи литургија служила у њој за душу неумрлих црногорских јунака.

“Црква Светог Петра била је његова задужбина, подигнута по његовом упутству и за вријеме његовог живота /1846. године/, на мјесту које је сам обиљежио и изричито завјештао да у њој буде сахрањен”, подсјетио је митрополит Амфилохије.

Према његовим ријечима, свима је познато Његошево аутентично завјештање, које гласи: „Ја хоћу да ме сараните у ону цркву на Ловћену… То је моја потоња жеља, коју вам иштем, да је испуните и ако ми не задате божју вјеру да ћете тако учинит` како ја хоћу, онда ћу ве оставити под проклетством, а мој посљедњи час биће ми најжалоснији и ту моју жалост стављам вама на душу“.

“Зар да оставимо проклетство над потомцима и народом. Не, његова воља биће испоштована и тим чином проведриће се изнад Црне Горе”, рекао је митрополит Амфилохије.

Када је ријеч о изградњи цркве Свете тројице на Цетињу, митрополит Амфилохије подсјећа да за то постоји „аманет краља Николе“.

Остаци Петра Петровића Његоша се од 1974. године налазе у маузолеју саграђеном по пројекту хрватског вајара Ивана Мештровића, који је саграђен на мјесту православне капеле у којој је Његош био сахрањен на врху Ловћена.

(Политика)


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО