Кривокапић: Вучић и Ђукановић су већи пријатељи, него ја и мој кум

“Није мјера предсједника или премијера да буде човјек који ће да заступа 54 одсто грађана, он мора да заступа 100 одсто грађана, без обзира што то можда није у интересу његове партије”.
Лидер коалиције “За будућност Црне Горе” Здравко Кривокапић за ФАЦЕ ТВ казао је да га побједа опозиције на парламентарним изборима није затекла, али да многе јесте.

ФАЦЕ ТВ представила је Кривокапића као будућег премијера Црне Горе.

“Мој први излазак пред медије је био, режим је пао, и упорно сам инсистирао на изузетној излазности коју су грађани схватили као мјеру потребног оџива да би напокон све оно што је ова власт чињела преко ноћи промијенили”, рекао је Кривокапић.

Додао је да је једини простор у којем је могао да ради поред његовог кабинета био овај (Српска кућа), у којем је рађен интервју.

“Ја сам морао негдје да обитавам. Не бих дошао ни у једну кућу која има било који призвук. Мислим да то није добра порука, не због тога што због Српска кућа није добра. Имам изузетну сарадњу са лидерима двије коалиције. Ми причамо о будућности”, рекао је он.

Додао је да је ово прва званична смјена власти у Црној Гори одрађена оловком.

“Грађани свугдје могу да побиједе, само је питање како то неко доживљава и да се не бавимо како ће то неко доживјети него шта је најбоље за сваког грађанина. Није лако прихватити чињеницу да сте били непобједиви и да вас на крају неко побиједи”.

Он је поручио да медији праве “непотребно спиновање у овом тренутку”.

“Нисам ни проруски, ни просрбијански. Ја сам процрногорски, моја традиција битисања на овим просторима везују моје породице до данашњег дана за овај простор”.

Додао је да да је сат након избора имао информације “да се спрема прича да ће славље које се припрема, а које нико није организовао, бити такво да ће највише застава бити из Русије и Србије”.

“Био сам зачуђен. Схватио сам да се припрема сценарио на који мора јасно да се одговори, да ми имамо став који ће кроз три коалициона партнера да буде такав да искажемо да не учествујемо у томе, а друго да ће наш однос према будућем ђеловању према Западу бити потпуно исти”.

Он је на поновљену констатацију да је “процрногорски, а не просрпски”, одговорио:

“Тако је. Знам што сам, ко сам и одакле сам. На овим просторима се и данас намеће да је најважније национално питање”, казао је он и додао да у овом тренутку није битно како се он изјашњава, иако је “то рекао неколико пута”.

Казао је и да са предсједником Србије Александром Вучићем “нема никакве релације”.

“Вучић, током свог овог временског периода до дана данашњег ме није контактирао. Никада нисмо били у контакту, знам га са медија, другачији контакт нисмо имали. Није звао ни да честита. Знам да сам предводио ову коалицију и да нико из региона није честитао”, рекао је Кривокапић.

Он је казао да питање односа њега “као вјерника према црквеном великодостојнику, какав је митрополит Амфилохије” отвара једну кутију коју многи желе да прикажу као утицај митрополита на њега као човјека који је предводио листу.

“Ушао сам у процес да одбраним закон који је неодбрањих са становишта његовог дјеловања, а то је да Закон о слободи вјероисповијести вријеђа елементарно сваког истинског вјерника. Знам шта је црква, шта је држава. Да неко доноси закон који може да имовину било чију преведе у државну и да други доказују је елементарно неприродно право”.

Додао је да сматра да је Закон о слободи вјероисповијести “тешко поправити”.

Објаснио је и како је на дан парламентарних избора дошло до његовог сусрета са митрополитом Амфилохијем.

“Речено ми је да би митрополит волио да се ми видимо то вече, ја сам осјетио као своју потребу, као човјек из народа, сматрао као обавезу да се видим са митрополитом. Исказао сам радост и нијесам је дијелио ни са ким као са нашим митрополитом. То може неко да прихвати и да третира на било који начин, ово вам је једина чињеница да сам имао највећу слободу те пођеле, поред своје породице, са митрополитом”.

Кривокапић је, на питање да ли ће инсистирати да Мило Ђукановић поднесе оставку на мјесто предсједника Црне Горе, казао да неће инсистирати на ничему “осим што је природна мјера потреба грађана Црне Горе”.

“Ђукановић је побиједио на тим изборима, као и на овим изборима, знамо да је то одраз политичке корупције, која је толико изражена и толико је чињеница које говоре о томе. Ова кампања је била врло специфична и тихо одрађена од ДПС. Они су најмање унапријед имали старту позицију од 40.000 дефинисаних гласова, да су користили све ресурсе који нису примјерени позицијама политичара који желе да покажу да су деморкатски… Није мјера предсједника или премијера да буде човјек који ће да заступа 54 одсто грађана, он мора да заступа 100 одсто грађана, без обзира што то можда није у интересу његове партије”.

Кривокапић је казао ни да му Милорад Додик није честитао побједу на парламентарним изборима.

“Мислим да је ова побједа доказ да ми заборавимо та инсистирања на националним призвуцима и мјерама које нас сукобљавају. Треба да тражимо путеве сарадње. ДПС нити је до сада била демократска нити је била социјалистичка. То је била диктаторска партија, она је имала само фини призвук, имала је призвук наставка социјалних елемената, а највећа социјална неправда у региону изражена је у Црној Гори”.

Додао је да је пораз Ђукановића “порука који сви морамо озбиљно схватити”.

“Мјера нашег живота треба да је оријентација на економију. Ако то не урадимо како треба, онда ништа нисмо урадили”.

Додао је да је “човјек који је одлучио да владавина права да буде изнад свега”.

“Ја сам заговорник правде, а не освете. Не смета ми да Ђукановић остане у мандату у оквиру надлежности које има. Ако би покушао да изађе изван тих надлежности значи да је онда моћ Ђукановића толико јака да може да дјелује на те нове политичке ситуације у Црној Гори. Политичка моћ Ђукановића није толико наивна, има основне полуге власти које су и даље задржане и које тешко у овом тренутку ми можемо у догледном периоду да промијенимо. А то је читаве систем правосуђа и већином је партијски. Надам се да ако та партија која жели да остане стварно демократска и да изненади све у Црној Гори могу то да докажу једноставно. Нека направимо прву смјену да изаберемо прави тужилачки савјет и кренемо у дефинисању владавине права коју сви желе”.

Додао је да народ “неће прихватити било какво прелијетање из било којег табора у било чији табор”.

“Народ не би дозволио да се овог пута деси као на примјеру Будве, како 16 постаје 17. То је прекрајање воље грађана и тај који би то урадио не би био третиран као издајник обичног нивоа. То би се третирало као велеиздаја. Многе кухиње шаљу различите информације, да је то достигло неки невјероватан износ, да га ја не помињем, колико би тај човјек могао да добије када би то урадио. Чуо сам колика је цифра, али то може да буде толико смијешно. Те цифре прелазе десетине милиона еура за један глас. Не знам да ли је нуђено, али такве информације постоје и вјероватно су тачне. Ниједан износ није вриједан оног што је остварено, грађани су овог пута рекли да је ДПС губитник и он то треба да остане до нових избора који ће се по први пут одржати у фер и деморкатској атмосфери”.

Кривокапић је казао да лидер коалиције “црно на бијело” Дритан Абазовић и лидер коалиције “Мир је наша нација” Алекса Бечић представљају профил будућих европских политичара и да нису само “локалног карактера”.

“Однос експертске владе и политичких амбиција и жеља није лако усагласати. Ако је неки политачар ушао, а нема довољно компетенције, морати да има правило да иза себе има експерте који ће бити та снага будућег дјеловања. Знам да се најтеже договарати у Црној Гори, ако нисте дефинисали принципе. Већ неколико дана трају наши договори који су базирани на принципима”.

Додао је да ако жели да се прави заједничка влада “онда та влада мора да буде као добар тим”.

“Ако то не успијемо да направимо, онда ћемо се ми надгорњавати. Ако логику надгорнајвања створимо на почетку нашег дјеловања, бојим се да ћемо губити вријеме како да умиримо своје унутрашње страсти, а не како да рјешавамо бројне нагомилане проблеме”, казао је Кривокапић.

Он је казао да три коалиције имају “врло јасне циљеве и принципе дјеловања”.

“Забринутост је већа за дио о којем најамање причамо, а то је економска дубиоза Црне Горе. Ђукановић је и у ту ненадмашан, јер ће он наш буџет да испразни до краја и не можемо да видимо колико је тај бунар празан јер немамо увид у праве податке”.

Он је казао да није изненађен изјавом Ђукановића да ће се “за Црну Гору ћемо се борити и у шуми“.

“То је потпуно нормално за човјека који је диктатор. Вријеме шума је било 40-их година, никоме нормалном не пада на памет да се враћа у шуме и из шуме рјешава проблеме који су наши заједнички. Везано за химну, пошто Ђукановић ставља мене на страну четника, а он је партизан, то нека говоре наше породице, а не нас двојица. Немам однос у том дијелу. Да ли сматрате да је логично да један фашиста напише химну која је химна Црне Горе, а кажете да баштините антифашистички пројекат. Како један фашиста може да креира химну антифашистичком систему. Црна Гора је земља чуда невиђених и то инсистирање на етикетирању које је непотребно. Волио бих да неко каже чињеницама да је професор Кривокапић четник”.

Он је додао да су Вућић и Ђукановић “већи пријатељи, него ја и мој најближи кум”.

“Доћи ће вријеме када ће све ствари бити потпуно транспарентне. Наш први принцип дјеловања биће да један еуро било ко да потроши грађани треба да га виде”.

(Вијести.ме)


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО