Кад камен проговори

На помен Новице Телебака Тенија прва асоцијација је пјесништво, а многи не знају да овај пјесник има још много, рекло би се, скривених талената. Од малена обрађује дрво и камен, а окушао се и у иконописању. Имао је више изложби икона, а неке од њих су доспјеле и до Хиландара. Иако каже да није скулптор нити себе доживљава тако, његова биста Јована Дучића, коју је по наруџбини радио и завршио за свега мјесец дана потврђује неписано правило да истинском умјетнику није страна ниједна умјетност. Квалитетни берковићки камен, који је добио на поклон од Марка Бодироге, уз помоћ Тенијевог талента, оживио је лик пјесника Дучића тако живописно да би многи вајари позавидјели.
Новица Телебак или једноставно Тени је пјесник, рећи ће многи и неће погријешити. Али он није само пјесник, а за његов дар за иконописање и обраду дрвета и камена многи и не знају. Биста Јована Дучића која је угледала свјетлост дана прије свега неколико дана, а коју је Тени радио тек мјесец дана, што је, познаваоци процеса вајања могу потврдити, зачуђујуће брзо, свој пут завршиће у Бијељини, одакле је и наручена. За наш магазин, Тени каже да је једноставно знао да зна обрађивати камен, а тај таленат показао је и израдом споменика ”Мојим побијеним 1941.” који је постављен у Бијело Поље код Мостара, одакле и потичу његови Телебаци.

”У питању је нешто што људи мање знају да ја уопште то радим, заправо да читав живот то радим. Радио сам у дрвету, а велика је сличност и са каменом. Мислим да сваки Херцеговац зна направити нешто од камена, оживјети нешто на камену, а ја сам сигуран да од камена знам направити све. Ја знам да знам и тако сам рекао и њима, мада је то мало чудно и рекао сам им ако се мени не свиди када завршим, немојте онда ни гледати, нити ћу вам показивати. И тако је и било. Када сам завршио, послао сам им да виде фотографије, били су одушевљени.” – каже Телебак за интернет магазин ”Моја Херцеговина”.

Додаје да је посебно захвалан Марку Бодироги који је из Берковића донио врхунски камен тежине 400 килограма и поклонио му га. Са најједноставнијим алатом, без иједне машине, том камену од скоро пола тоне омогућио је да готово проговори или једноставно, дао му је душу. Успио је Телебак то јер је вјеровао у себе, потврдивши ону Пикасову: Све што можеш да замислиш, можеш и да оствариш. Управо је и Тени од самог почетка, док је будућа биста Јована Дучића још увијек била тек необрађени камен берковићки видио Јована Дучића и пратио је онај осјећај који само истински умјетници имају… И успио је…

Игор Сврдлин / Moja Hercegovina


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО