Милијардер жели да умре сиромашан: Поклонио сво своје богаство


Бивши милијардер испунио је своју животну амбицију да напусти овај свијет без „пребијене паре“, и мада судњи дан још није дошао будући да је Чарлс Чак Фени, у априлу напунио 89 година, хтио је да се „осигура на вријеме“.

Он је поклонио своје богатство вриједно осам милијарди долара. Он је суоснивач малопродајне компаније аеродрома “Duty Freе Shoppers”, а након што је предао сав свој новац, каже да не може бити срећнији.

Компанију је створио 1960. године са пријатељем, али мотивација му је одувијек била да новац да у добротворне сврхе – и то је и учинио.

Овај филантроп из Америке, ирског поријекла, дао је 8 милијарди долара добротворним организацијама, универзитетима и фондацијама. Основао је организацију под називом “Аtlantic Philanthropies”.

Према ономе што пише на сајту, донације су усмјерене на здравствене, социјалне и политички либералне циљеве јавне политике у Аустралији, Бермудима, Ирској, Јужној Африци, Сједињеним Државама и Вијетнаму.

Феенеy је у јавности познат и као “Џемјс Бонд у свијету филантропије”. Организацију “Аtlantic Philanthropies” је покренуо пре 36 година, а онда је значајно помогла успостављању мира у Сјеверној Ирској, као и модернизацији здравственог система у Вијетнаму.

“Много смо научили. Можда бисмо нешто урадили другачије, али сам веома задовољан. Осјећам се веома добро што сам завршио своју мисију, и захваљујем се свима који су били са мном на том путовању”, рекао је Финес за “Форбес”.


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО