Мањине у Црној Гори све ближе прихватању пружене руке нове власти

Од када је постало извјесно да ће три опозиционе коалиције имати већину у црногорском парламенту лидери нове већине готово свакодневно позивају партије мањинских народа да буду дио нове владе. Иако су у почетку оклијевали, лидери националних мањина сада су изгледа све ближе томе да ту понуду и прихвате.

Сигнали да је тако нешто могуће стижу пошто је Државна изборна комисија потврдила побједу опозиције, али и након честитке Америчке амбасаде у Подгорици у којој се истиче да се „америчка влада радује партнерству са будућом владом“ Црне Горе.

Подршку амбасаде САД новој власти већина аналитичара је протумачила као јасну поруку националним мањинама да не оклијевају да уђу у преговоре са новом већином у Црном Гори.

Међу првима је позитивно одреаговала Албанска изборна листа „Генци Ниманбегу-Ник Ђељошај“, из које су саопштили да је та листа формирала радну групу која ради на платформи за евентуалне преговоре о учешћу Албанске листе у извршној власти.

Потпредседник Скупштине Црне Горе Генци Ниманбегу

© ФОТО: СКРИНШОТАлбанска листа саставља платформу о учешћу у новој власти Црне Горе

Предсједник Општине Тузи и њен носилац Ник Ђељошај потврдио је да је претходних дана имао неформалне контакте са појединим лидерима нове скупштинске већине и поручио да ће преговарати о уласку у власт. Иако је казао да „нема дилему о мјесту мањина у власти“, он је ипак из предострожности подвукао да то априорно не значи и да ће договор бити постигнут.

С обзиром да су преговори о новој влади синоћ званично почели, у наредним данима очекује се и изјашњавање осталих политичких представника мањинских народа.

Поред искрене жеље свих да мањине природно буду дио власти ипак треба нагласити да тај процес неће проћи потпуно без трзавица, јер многи до јуче опозициони политичари сматрају да су лидери одређених мањинских партија годинама дио „коруптивне мреже ДПС-а“.

Нова власт спремна на партнерски однос с мањинама

Кандидат за посланика коалиције „За будућност Црне Горе“ Марко Ковачевић за Спутњик подсјећа да је најјачи конституент будуће власти још у ноћи избора, након што је побједа опозиције већ била извјесна, позвао представнике мањина да учествују у новој извршној власти.

„Ова ситуација је нова за њих и они још увијек не показују да се сналазе у њој. То је и природно након година учешћа у власти са ДПС-ом. Ми смо спремни да изградимо један нови степен повјерења са њима, да креирамо један партнерски и суграђански однос и покушамо да на најбољи могући начин вршимо власт заједно“, казао је Ковачевић.

Полемика са мањинама само рукавац борбе против ДПС-а

Наш саговорник, међутим, додаје да не разумије зашто поједини представници мањина, иако су годинама подржавали одлазећи режим и сва његова непочинстава којих је свјесно читаво црногорско друштво, и данас замјерају Демократском фронту (ДФ) борбу за опстанак коју је тај политички савез протеклих година у нељудским условима водио.

Дритан Абазовић

© SPUTNIK / НЕБОЈША ПОПОВИЋДритан Абазовић: Имамо предлог за председника Скупштине, за Владу треба више времена /видео/

„У тој борби ми смо знали да уђемо у полемику и са представницима мањина која је умјела да буде и оштрија. То је међутим био само рукавац наше борбе против ДПС-а. И поред свега тога ми смо били спремни да одмах по објављивању резултата избора њима пружимо руку помирења иако формирање власти не зависи од њихове подршке. Међутим, када су сви схватили да ђаво није тако црн као што изгледа и да је ДФ једна демократска снага, постало је теже објаснити зашто се наша пружена рука одбија“, примјећује Ковачевић.

Наш саговорник ипак поручује да ће нова већина у Црној Гори свакако наћи начина на мањине буду дио будуће власти чак и ако поједини лидери мањинских партија одбију њихову пружену руку.

„Што се тиче учешћа представника мањина, уколико тренутни политички представници мањина одбију учешће у власти, сигурни смо да има много квалитетних људи из редова мањина који би могли да буду дио власти заједно са нама, а који не би имали тај терет да су у прошлости били подршка ДПС-а  у општој деградацији Црне Горе, и што је најгоре прогону политичких противника“, увјерен је Ковачевић.

Sputnjik


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО