Петар Михић из Љубиња већ 8 година узгаја слатки пелин – Чудотворна биљка ефикасна и у лијечењу корона вируса

Петар Михић из Љубиња већ 8 година узгаја слатки пелин – Чудотворна биљка ефикасна и у лијечењу корона вируса

За Љубињца Петра Михића може се рећи да је пионир узгајања слатког пелина, када је у питању Босна и Херцеговина. Овим послом успјешно се бави већ осам година и не планира стати. Акценат ставља на љековита својства ове биљке па, сходно томе, прави тинктуре, цвјетни прах и чај. У току је процедура везана за производњу капсула.
Почетком 2012. године, када се Петар Михић почео бавити узгојем слатког пелина (лат. Аrtemisiа аnnua) био је први у БиХ који се окренуо овој биљци и њеним ђелотворним ефектима, а тако је и данас. За Интернет магазин ”Моја Херцеговина” говорио је о овој биљци, узгоју и љековитим дејствима.

За почетак, реците нам нешто о Слатком пелину…

Слатки пелин је биљка по изгледу слична папрати. Дијелови који расту изнад земље користе се у производњи лијекова. Слатки пелин најчешће се користи као лијек против маларије. Главни активни састојак је артемисинин за који је доказано да уништава станице рака, помаже у подизању имунитета, а учинковит је и у борби против паразита. Лабораторијски производ од ове биљке продаје се као лијек на рецепт за маларију у Азији, Африци и Европи. Користи се и код бактеријских инфекција попут дизентерије и туберкулозе; код болести узрокованих разним паразитима и грињама; код гљивичних инфекција; код вирусне инфекције попут прехладе. Између осталог учинковит је и у лијечењу желучаних проблема, врућице, жутице, псоријазе, губитка апетита, поремећаја крвних жила, затвора, проблема са жучним мјехуром, болних менструација, боли у зглобовима (реуматизам), као и код разних аутоимуних поремећаја. Слатки пелин се понекад примјењује изравно на кожу због бактеријских и гљивичних инфекција, артритиса и других болова у зглобовима, модрица, болова у живцима и уганућа.

Како дјелује Слатки пелин?

Слатки пелин, као што смо већ напоменули, садржи хемикалију која се зове артемисинин и која дјелује учинковито против паразита који узрокују маларију. Врло је дјелотворан и против гљивица, бактерија и вируса. Слатки пелин не користи се сам код лијечења маларије, јер може само инактивирати паразите који узрокују маларију, не и уништити их. Количина артемисинина у Слатком пелину није довољна да убије све паразите који узрокују маларију, али довољно велика да учини ове паразите отпорнима на даљње лијечење моћнијим маларијским лијековима који садрже и артемисинин. Из тог разлога и даље се истражују начини повећања количине артемисинина у Слатком пелину. У новијим научним истраживањима артемисинин се показао јако учинковит у борби против разних врста карцинома, па и оних врло агресивних као што су рак плућа, дојки, јајника, простате, мозга, леукемије. Јако је ефектан код подизања имунитета, па га је зато добро користити и превентивно.

Михић каже да ова биљка може дати резултате и у лијечењу актуелног корона вируса.

Тренутно не постоје ефикасни третмани против Цовид-19. Узимају се лијекови који се обично користе против маларије или еболе, као и антивирусни лијекови. Биљни третмани који се користе у традиционалној кинеској медицини истражени су за лијечење коронавирусним инфекцијама током епидемије Сарс-ЦоВ и Мерс-ЦоВ. Почетне студије у Кини показале су да је алкохолни екстракт слатког пелина ( Аrtemisia annua) други најмоћнији биљни лијек коришћен на Сарс-ЦоВ 2005. године. Због тога су у многим свјетским институтима укључујући и Институт за колоиде и сучеља Маџ Планцк из Потсдама (Њемачка), у сурадњи с биомедицинским истраживачима из Америке, Данске и њемачке покренули неколико међународних истраживања у којима би истражили могуће љековите учинке екстракта слатког пелина у вези Сарс-Цов-2 вируса и сузбијања пандемије ЦОВИД-19, чије резултате свијет с нестрпљењем очекује.

Петар Михић тренутно има 8 дунума земље покривене слатким пелином, садња се сваке године обавља у марту или априлиу, а берба је током септембра. Овај вриједни Љубињац са поносом истиче да у његовој производњи нема ничега вјештачког нити хемијског већ да је у питању чиста органска производња.

Све обавезе везане за узгој ове биљке, као и производњу тинктуре, цвјетног праха и чајева стижу да ураде породично, без ичије помоћи.

Моја Херцеговина


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО