Додик из Загреба поручује: „Моја политика није сецесија“


Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик посјетио је данас Загреб. Састао се са предсједником Хрватске Зораном Милановићем и премијером Андрејом Пленковићем.
Теме су биле и наша привредна сарадња и пројекти које заједно радимо. Потребна је већа економска сарадња – рекао је Додик за РТЛ након састанака.

Додик је коментарисао и изградњу ауто-путева кроз Српску, те додао да нико нема намјеру ништа да руши.

– Када градите ауто-пут, неки од објеката се вјероватно морају склонити. Једна од тема била је изградња моста у Градишци. Нико нема намјеру ништа да руши. Та је прича завршена прије 25 година. Интервенцијом хрватске заједнице у Модричи смо промјенили трасу, тако ће бити и у околини Поткозарја – истакао је Додик.

Нагласио је да су многе ствари које се тичу Дејтона промијењене, прије свега Хрвата, а онда и Срба.

– Предсједник Милановић је хтио да се упозна са виђењима. Ја сам примарно за мир и стабилност. Нас политичко Сарајево третира као агресоре. Како ја који сам рођен у Бањалуци могу бити агресор? Моја политика није сецесија – изјавио је Додик.

Додик је рекао да се у БиХ 25 година прави једна неуспјешан хибрид.

– Гради га међународни фактор који је управљао БиХ, доносио законе, мијењао устав – навео је Додик, пренио је РТРС.

Он је истакао да сви желе европски пут БиХ, те да је опредјељење и Српске да је “европски пут циљ”.

– Не треба да идемо у НАТО. Очигледно је да НАТО савез не жели у чланство земље несређеног система попут БиХ, па ту нема дилема… – рекао је Додик.

Он је истакао да Хрватска жели мир и стабилност у БиХ, као и да заштити права Хрвата која су оскрнављена у политичким окршајима са Бошњацима у Федерацији БиХ и БиХ.
Он је након састанака са предсједником Хрватске Зораном Милановићем и премијером Андрејом Пленковићем рекао да ће Хрватска подржати БиХ на европском путу, али да је забринута у вези са правима Хрвата.

– Они сматрају да је важно да се уважавају једнака права свих конститутивних народа у БиХ, те да не може један народ да бира политичке представнике другог народа, као што је то у случају Жељка Комшића. Суштински имамо у Предсједништву два бошњачка члана и ниједног хрватског – рекао је Додик за АТВ, преноси Срна.

Додик је истакао да је са руководством Хрватске разговарано о инфраструктурним пројектима, те да је за Српску па и БиХ битна изградња моста на Сави код Градишке.

– Пленковић је потврдио да ће они испунити своје обавезе када је ријеч о граничном прелазу и другим питањима у вези с мостом. Очекујем да ће се тај пројекат реализовати у планираној динамици уважавајући могуће застоје због појаве вируса корона – рекао је Додик.

Додик који се претходно састао и са митрополитом загребачко љубљанским ПорФиријем рекао је да је СПЦ важна јер је епицентар окупљања Срба у Хрватској.

Srpskainfo.com


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО