Миодраг Зец: “Ово је крах нације, нису људи свесни шта ће се десити”

„Неопходно је да основне и средње школе буду бесплатне, како бисмо ми препознали таленат, школовали га и сместили у систем. Овако нам најбољи доктор одлази у иностранство, док се високи функционери хвале купљеним дипломама. Тек ће се видети последице свега овога што се сад ради. Нека онда вође лече старлете и Жељко Митровић, ако може да озонира. Ово је крах једне нације“, поручио је професор Миодраг Зец у разговору за КТВ телевизију.

Српско друштво је посрнуло, тоне све дубље и крај потонућу се не види. Школство и здравство је деградирано, они најбољи одлазе из земље, што никако не може да схвати професор Миодраг Зец, који је навео да ће такав однос према најталентованијим људима у Србији довести до краха нације. Истакао је у разговору за јутјуб канал „Без цензуре“ шта је то потребно да се промени како бисмо се као друштво извукли из овог глиба.

Није без разлога речено да морају школе, бар основне и средње да буду бесплатне, како бисмо ми видели где има талента, да бисмо га идентификовали. Па, да бисмо га школовали и онда га сместили у систем да нам врати. И да нам онда најбољи студент медицине из Титела буде струка, а не Зец Миодраг од 70 година или овај Кон. Разумете? Ми то немамо, ми њега избацујемо. Оно што смо ми урадили са школством… Није нас на то натерала Америка, него смо то сами себи урадили. Сами смо себе отровали. И још то радимо – рекао је Миодраг Зец.


Као велики проблем и крах школства је навео све већи број плагираних радова и купљених диплома.

Па, људи, високи функционери, изјављују на телевизији да купују дипломе. Овде више ништа није срамота. Дешава се и у Немачкој да некога „укебају“ да то ради, људски је бити то, али када те систем ухвати, он тебе директно склања. А овде те награђује. Ја бих питао наше вође, не само овог сад који је вансеријски човек и он се не разболева, већ ове било које будуће: нека их лечи тај кога су поставили, а не да иде да се лечи у Швајцарску или у Москву. Не, не, ту да се лече. Тај кога си ти поставио нека те оперише. Мислите ли ви да сада енглеска краљица иде у Москву? Не, она се лечи у својој земљи. Мислите ли да Ангела Меркел сме да уђе у ауто који није немачки? Овде то нема никакве везе.

Такав однос и стање у друштву довело је до тога да све већи број младих људи иде из земље, како би у некој другој земљи било вреднован његов рад, уместо да се то ради у Србији.

Ово што смо ми себи урадили… Ти исисаваш људе, а немаш прилив. Па, 70 одсто Београдског универзитета чинили су људи са стране, Црногорци, Хрвати, Словенци… Сад тога више нема, па људи настоје да иду напоље. 70 одсто студената је и на Кембриџу, али он усисава људе. Није Пупин овде направио каријеру. Нешто сам се закачио са министром просвете, па сам га питао: „Шта мислите министре, шта тражи тржиште рада?“ Да је то био критеријум, шта би онда радио Михајло Пупин? Могао би да чува говеда у Банату. То тржиште рада тражи чобане, али је систем ушао и од Михајла Пупина је извукао калемове, па су се обогатили и Пупин и Америка.

На крају је истакао да је систем вредности у Србији поремећен.

Школа служи да се препозна таленат, да се најбољи оставе систему. Ово је борба за људски капитал. Ангела Меркел у земљу пушта ове са електротехнике из Либије, док ове остале оставља на Балкану. Тренутно се води борба за људски капитал, а то наша држава, нажалост, није препознала. Мене душа боли што је уништено школство, јер сам цео живот провео у томе. Али, ово што се ради, тек ће се видети последице. Нек те старлете лече, нека те лечи Жељко Митровић. Али, ти да идеш код њега, ако стварно може да озонира. То су опасне ствари, моја људска дужност је да на то упозoрим. Људи нису свесни шта ће се десити, то је крах једне нације. Не могу да пројектују мост, руши им се брдо – поручио је професор Миодраг Зец.

Директ портал


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО