Абазовић: Под полицијском сам заштитом али се не плашим

Лидер коалиције “Црно на бијело” и грађанске иницијативе “УРА” Дритан Абазовић поручује да га претње не плаше. Сматра да су оне нормалне у актуелној ситуацији, јер након избора много људи много тога губи.

ЕУ би требало, уместо снажних вођа, да подржи снажне демократске институције, оценио је Абазовић у интервјуу немачком недељнику “Шпигл”, наводећи да је Мило Ђукановић у ЕУ ширио утисак да ће без њега у Црној Гори настати апокалипса.

Абазовић је истакао да је први пут у историји Црне Горе дошло до политичких промена путем избора и поред, како тврди, свих манипулација.

Грађани, према његовим речима, изјаснили су се против аутократског система у којем су председник Ђукановић, његова породица и поједини други сматрали земљу својом имовином и искоришћавале је.

На констатацију да је Ђукановић увек сматран прозападним политичарем, Абазовић је одговорио да је председник Црне Горе увек само тврдио да је прозападно оријентисан, али да се није никада залагао за праве демократске вредности Запада.

„Постоји концепт стабилократије. Поједини политичари у ЕУ виде у аутократама Западног Балкана гаранте стабилности. То је велика грешка. Права демократизација са стабилократама, као што је Ђукановић, није остварива. Уместо снажних вођа, ЕУ би требало да подржи снажне демократске институције. Ђукановић је у ЕУ ширио утисак да би без њега у Црној Гори била апокалипса. Желим уверити Европу да то није тачно“, поручио је он.

Абазовић је уверен да Ђукановић неће добровољно или једноставно предати власт. Изразио је наду да ђукановић неће испровоцирати немире, али је указао да је било напада на муслиманске институције, да није познато ко су починитељи, али и пренео свој утисак да само једна политичка снага у овом тренутку има интерес за таквим инцидентима, а то су Ђукановић и његова странка.

На питање да ли три коалиције, које сада имају тесну већину у скупштини, пошто су различите могу уопште заједно да владају, Абазовић је одговорио да је то могуће. „Никада нисмо имали суштинске промене. У Црној Гори се не ради о промени једног политичког програма, већ о крају једне аутократије и путу у демократску будућност“, објаснио је он.

Абазовић је подсетио да су лидери три коалиције потписали споразум у којем је јасно утврђено да Црна Гора остаје чланица НАТО, да остаје на путу европских интеграција и да неће бити повлачења признања Косова.

„Уколико нешто од тога не буде испоштовано, онда више нећемо бити део те владе. Наша коалиција је гарант за прави демократски развој“, уверава он.

Говорећи о ДПС-у и држави, Абазовић каже да је та странка мешавина једне комунистичке партије и мафијашке организације, због чега ће бити веома тешко борити се против њене уплетености у институције, али да се од нечега и некада мора почети.

Деполитизација државног апарата и правосуђа је наш најважнији унутрашњополитички пројекат, поручио је он.

Везано за политику његове странке, рекао је да је тешко етаблирати са таквом грађанском странком.

„Први сам политичар у историји Црне Горе, који је као припадник једне мањине, у овом случају као Албанац, постао председник једне грађанске партије. То је на почетку за многе био шок. У међувремену су се на то навикли. Надам се да ће следити наш пример. Морамо коначно да окренемо леђа разарајућој етно-политици, која је у региону створила само огромне проблеме“, објаснио је Абазовић.

Када је реч о претњама рекао је да није био у Улцињу када су испред његовог стана дивљали хулигани.

„Нисам био тамо, и када сам сазнао о томе најпре сам у шали рекао да су ти људи дошли да ме подрже. Тачно је да постоји велики притисак који се врши на мене. Налазим се под полицијском заштитом“, пренео је он.

Абазовић је рекао да зна да постоји много људи који му не желе добро и који би нешто учинили против њега, али и додао да се не плаши.

Према његовим речима, претње су цена коју политичари морају платити.

„У актуелној ситуацији претње су логичне ако се узме у обзир да након овог изборној резултата, много људи у земљи много тога губи“ подвукао је Абазовић.

Sputnjik


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО