Куповина гласова је КРИВИЧНО ДЈЕЛО: Надлежне институције и даље не реагују!

Надлежни не реагују због куповине гласова

Да се гласови на изборима купују, то је опште позната чињеница и то више нико не крије. Иако се ради о кривичном ђелу, надлежне институције ријетко реагују чак и кад за то постоје очигледни докази.
Због неадекватног реаговања правосуђа, политичким партијама су одријешене руке да нуде новац грађанима како би од њих купили глас и осигурали добар резултат на изборима.

Одавно се, незванично зна, да глас у БиХ вриједи око 50 марака, а због све веће кризе, грађани пристају на ове понуде јер сматрају да њихов глас ионако не може промијенити изборни резултат.

На мети куповине гласова већином су пензионери који су због малих пензија, нажалост, приморани да продају глас за пакет хране или 50 марака. Како тај пакет отприлике изгледа, показао је још у јуну ове године Дарко Пијуновић из Добоја тврдећи да су већ тада дијељени пакети за глас СНСД-у.

Невладин сектор годинама упозорава да се незаконитом понашању политичких партија треба стати у крај. Тврде да већ постоје мјеста на којем поједини кандидати дијеле новац за добијање гласове. Иако се ради о кривичном ђелу, проблем је што правосуђе у БиХ или неће или заиста не може да реагује у случајевима куповине гласова, чак ни кад за то постоје јасни докази.

„Transparensy International је 2018.године поднио неколико кривичних пријава против највиших функционера укључујући и Милорада Додика гђе се директно пријетило бирачима отказима у колико не гласају без обзира на све доказе и јавне снимке Тужилаштва једноставно то не желе да раде јер је проблем и са правосуђем које је под директном политичком контролом“, каже Ивана Корајлић, Transparensy International БиХ

Политичке партије су су до савршенства развиле систем превара изборних малверзације. Поставља се питање ко одлучује којим новцем се политичке странке служе да дођу до гласова и ко има толико пара да плати хиљаде гласова. То је поражавајућа чињеница, тврде аналитичари, јер самим тим политичарима дајемо моћ да управљају нама.

„Имамо двије крајности они грађани који не виде никакав проблем у чињењу кривичних ђела тиме што продају свој глас за мизерних 50 марака за разлику од оних политичара којима ће се тај новац вишеструко исплатити. На другој страни имамо ријеку оних апатичних безвољних који с висока гледају изборни процес и сматрају да њихов излазак на изборе није вриједан гласа нити за једног човјека нити за једну политичку опцију“, сматра Тања Топић, политички аналитичар.

Осим куповине гласова, изборна година доноси и друге злоупотребе. Иако званично није почела предизборна кампања, поједине политичке партије су већ почели са јавним оглашавањем, интензивирани су јавни радови у предизборном периоду, злоупотребљавају се и ресурси јавних предузећа, медија, службених аутомобила па чак и хеликоптера у страначке сврхе.


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО