Додик: Вучић је у Вашингтону урадио добру ствар за Србију

БЕОГРАД – Босна и Херцеговина покушава да елиминише Србију као кључног партнера Републике Српске, како Србија не би могла да помогне Србима у Српској, изјавио је данас српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

На питање како види најаву новог покретања тужбе БиХ против Србије за геноцид, Додик каже да би у БиХ били пресрећни да нема Српске, али да ни Србију не могу „да виде“, без обзира што у дипломатском говору понекад покушавају нешто другачије да кажу.

Република Српска је, тврди, трн у оку БиХ, а на састанцима у Сарајеву осјећа се мржња и према Србији и према Српској.

„Њима је трн у оку Република Српска и чине све што могу и имају разрађену статегију како би требало елиминисати Србју да не може да помогне Србима у Српској, а они, за не дај Боже, како су говорили раније, хоће да се довољно наоручају и покушају војнички то питање да ријеше“, рекао је Додик.

Додик истиче да то наравно није могуће, јер не би било легитимитета за било какво ангажовање војске БиХ.

Објашњава да би за то била неопходна одлука Предсједништва БиХ.

„А, полиција једног ентитета по Дејтону не може да уђе на простор другог ентитета без сагласности и то говори о томе да ако неко хоће на тај начин да рјешава проблеме онда мора да зна да би нелегитиман упад на простор Српске свакако легитимисао право Србије да она као гарант Дејтона буде тамо“, казао је Додик.

Додао је да је о томе разговарао са предсједником Србије и да га је Вучић саслушао.

„Мислим да је неопходно да стално упозоравамо на те ствари“, додао је Додик.

Говорећи о посјети предсједника Србије Вашингтону и потписивању споразума са Косовом, Додик је рекао да је Вучић урадио добар посао за Србију у Вашингтону.

„Имајући у виду моје искуство, из међународних контаката и тешких међународних састанака, Вучић је урадио добар посао за Србију“, рекао је Додик, након разговора са Вучићем, који га је упознао са темама и разговорима у Вашингтону и Бриселу.

Он је додао да му искуство говори да се позиција РС на неки начин такође прелама преко међународних аранжмана и разговора који се тичу Србије и њених питања.

Нема, међутим, претјерана очекивања кад је ријеч о добрим намјерама међународних фактора, прије свега из Брисела.

Истакао је да је разговор са Вучићем био у четири ока, јер је желио, каже, и неке друге ствари да пренесе предсједнику Србије.

Једна од тема било је, рекао је Додик, поновно настојање предсједника СДА Бакира Изетбеговића и Бошњака да Бошњаке држе заробљеним сталном темом сукоба са Србијом, те причом о покретању нове тужбе за геноцид.

То је, према Додиковој оцјени, дио политике која је већ резултирала оном декларацијом по којој не би било РС, већ би БиХ требало да се организује на други начин.

„Они желе да причамо о новој тужби и да елиминишу Србију“, рекао је Додик.


Замјеник помоћника америчког државног секретара Метју Палмер рекао је у Сарајеву да су Република Српска и такозвано Косово за Сједињене Америчке државе неупоредиви случајеви, пренио је данас српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и додао да је он Палмеру рекао да су – упоредиви.

Додик је новинарима у Београду, након разговора са предсједником Србије Александром Вучићем, рекао да је о статусу РС и Косову разговарао са Палмером током његове посјете Сарајеву у сриједу.

Палмер је, како је навео Додик, рекао да је став САД да су то неупоредиви случајеви.

„Ја сам му рекао да је наш став да су упоредиви. Не може неко да има мало права, а неко да нема никаква права“, рекао је Додик.

На питање шта му каже међународна заједница када се упореди право на самоопредељење Срба у РС и Албанаца на КиМ, Додик каже да су раније били веома ригорозни и одбијали сваку могућност.

„То говори да ми морамо да говоримо да је немогуће да на ужем простору постоји један случај, а да се примјењују двије праксе, да питамо како је могуће, по којим међународним правилима, да Албанци могу да имају право на самоопредјељење, а Срби као конститутивни народ у БИХ то не могу“, рекао је Додик.

Додаје да је није довољно да неко само каже да се сада не дира у то питање.

(Tanjug)


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО