Вучић: Путин ми се извинио.


Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да је Србија успела да одшкрине врата Беле куће и да је у Сједињеним Државама Србији указано поштовање и она је означена као важан партнер.

„Нисам глуп да мислим да то није повезано са питањима која су повезана са САД, али Србији је указано поштовање“, изјавио је Вучић у емисији „Интервју“ Радио телевизији Србије.

Говорећи о преговорима Србије и Косова у Вашингтону, Вучић је за РТС рекао да је Бела кућа „била резервисана за Албанце и све друге који су били против Срба“ у последњих 30 година.

„Наговештавао сам пре одласка у Вашингтон да ће бити изненађења, јер су наше службе дошле до информација да ће бити тачака које немају везе са економијом“, рекао је Вучић, покушавајући да објасни контекст у којем је у Вашингтону потписан споразум.

„Слушам две или три године – не, не можете да седите на две столице, а увек сам говорио да Србија седи на својој столици. Данас имате више од четири столице – ЕУ плус Немачка, САД, имате Кину и Русију, али и велике регионалне играче, у нашем региону је то Турска“, предочио је Вучић.

Позиција Србије која је на европском путу није нимало лака, у САД су за нас врата Беле куће биле затворена до овог тренутка, рекао је Вучић, наводећи да је донео оригинале споразума који су потписани у Белој кући, „да виде људи шта је истина или није“.

„Иза изјаве Захарове, не стоји Русија“
Вучић је изјавио и да су му се и председник и министар спољних послова Русије извинили због објаве портпаролке тог министарства Марије Захарове.

Вучић је за РТС рекао да му се председник Русије Владимир Путин и шеф руске дипломатије Сергеј Лавров „никад до сада нису извињавали ни за шта, а сада обојица“.

„Путин ми је рекао да иза тога (објаве Захарове) не стоји руска држава, а поготово не он лично“, казао је Вучић.

Он је навео да су односи Србије и Русије „веома добри“, да с Путином има „честе консултације“ и да је јавност „могла да види колико је поштовање Русије“ и према њему и према Србији, после „несмотреног поста Захарове“.

Захарова је у суботу на Фејсбуку објавила слику председника Србије Александра Вучића на ниској столици испред великог стола за којим је председник САД Доналд Трамп, и уз слику сцене из филма „Ниске страсти“, у којој глумица Шерон Стоун седи прекрштених ногу и високо задигнуте сукње на саслушању у полицији.

„Ако су вас позвали у Белу кућу, а столицу поставили као да сте на саслушању, седите као на слици број 2. Без обзира ко сте. Верујте ми“, написала је Захарова.

Касније се извинила због те објаве и навела да је „погрешно интерпретирана“, алудирајући да је мислила на однос САД према госту.

„Сутра разговор с Нетањахуом“
Вучић је рекао и да су му лидери неких великих светских сила поставили питање непоштовања Резолуције 478 Савета безбедности УН која забрањује отварање дипломатских представништава у Јерусалиму.

„Рекао сам им ‘Кажите ми то када нешто будемо погазили, а пре тога ја вас да питам што сте ви погазили’ Резолуцију 1244 СБ УН (о Косову). Двојица су била шокирана, па су ми предложили да се видимо ускоро“, рекао је Вучић за РТС.

Вучић се у петак у Вашингтону обавезао, у оквиру нормализације економских односа с Косовом, да Србија пребаци Амбасаду у Јерусалим до 1. јула 2021. године. Косово се обавезало на међусобно признање с Израелом.

Вучић је казао да ће сутра разговорати с премијером Израела Бењамином Нетањахуом и рећи му да је Србија пружила „најширу руку“ Израелу.

„Не кажем да Израел неће признати Косово, али хајде да сачекамо да видимо ту форму“, навео је Вучић.

На питање од чега ће зависити селидба Амбасаде Србије у Израелу из Тел Авива у Јерусалим, Вучић је рекао „ни од чега“, не улазећи у детаље.

„Разговараћемо с Палстинцима, с нашим арапским пријатељима. Ако Израел призна Косово, Приштина ће пре нас то да уради (да отвори амбасаду у Јерусалиму), па ћемо да видимо какав ће онда да буде однос арапских земаља према Косову“, рекао је председник Србије.

„Србија тражи минимум поштовања и компромис“
Вучић је за РТС рекао и да Србија поштује труд и рад специјалног изасланика Европске уније Мирослава Лачјака и људи из ЕУ, али ће Србија сама да процењује шта добија и губи.

Њихова идеја није да ураде било шта, да покажу ни добру вољу према српском народу, а камоли да ураде нешто за њега, рекао је Вучић за РТС, описујући односе са Приштином.

Важно је да ЕУ разуме једну ствар, а то је да је важно да се постигне компромис, а не да се остварују циљеве Уније и неке од земаља ЕУ и да Србија не буде понижена и сатерана у ћошак, рекао је Вучић.

Не можете да добијете ни обећање да ће Србија постати чланица ЕУ, као што је био случај са Румунојом и Бугарском, истакао је Вучић и рекао да Србија „тражи минимум поштовања и компромис“.

ФОНЕТ/ РТС/ Н1


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО