Херој са Кошара проси у центру Краљева!


Дејан Павловић, представио се као ратни војни ветеран, који већ годинама проси у центру Краљева, истакавши да је своју младост и удове, заувек положио бранећи отаџбину на Кошарама, 1999. године.

Према Дејановим речима, након што је у Сарајеву завршио Војну школу, као најбољи стрелац, позван је да се прикључи чети Црвених беретки, што је, каже, са одушевљењем прихватио.

  • Из наше чете изгинуло је чак 48 младића. Мислим да ми се сваки од тих тренутака урезао у сећање. Било је ту и млађих од мене. То су били момци тек сазрели, од 18, 19 година, па чак и младићи добровољци који још ниси били ни пунолетни. Те ноћи када сам ја страдао, бацили су гранату и остао сам без ногу – за портал Зебра, своју животну причу започиње Дејан.

Иако је, у цвету младости постао доживотно ,,обележен”, остао без екстремитета и здравља, истиче да је поносан на начин на који је страдао, јер би, у супротном, момак од тада свега деветнаест година погинуо на лицу места.

  • Негде око поноћи, бацили су гранату, која се нашла између мене и Јагодинца од свега 19 година. Те ноћи је страдало доста нас. Несвесно сам скочио преко њега и, на сву срећу, извукао се. Убрзо сам осетио сам неописиву топлоту под ногама. Остао сам у том положају. После извесног времена, пристигао је хеликоптер и пребацили су ме директно на ВМА. Тамо сам лежао 21 дан. Уградили су ми шипке уместо ногу. Почео сам да се навикавам – сликовито објашњава Дејан.Са садашњим примањима, тврди, не може да „изађе на крај“, па је као војни ветеран, принуђен да узима туђу милостињу. Ипак, верује у боље сутра и да ће држава препознати допринос који су многи младићи дали Србији.

  • Ове године пуним 50 година и стичем право на регуларну војну пензију. Од Војске тренутно примам 21.000 динара, од чега плаћам стан и потрепштине, које се разликују од стандарних, с обзиром на моје стање. Према последњим подацима, 68 ратних војних инвалида је трајно оштећено, у смислу да су остали без једног или оба екстремитета. Искрено се надам да ће доћи и за нас неки лепши дани, бар у финансијском смислу и да ће нам се исплатити новац који нам се годинама дугује – додаје Дејан.

Дејан Павловић, ФОТО/ Извор: Zebra.rs


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО