Србија замрзла учешће у свим војним вежбама са страним војскама

Влада Србије донела је одлуку којом се замрзавају све војне вежбе и активности са свим страним партнерима.

Одлука Владе подразумева да све војне вежбе и активности са страним партнерима буду прекинуте на шест месеци.

„У наредном периоду нећемо учествовати у било каквим вежбама или војним активностима ни са НАТО пактом, ни са ОДКБ-ом, ни са Русијом, ни са САД, ни са Кином, ни са ЕУ. Нити са истоком, нити са западом“, рекао је министар одбране Александар Вулин.

Он је навео да ће наше учешће у мировним операцијама бити посебно размотрено и према потреби суспендовано.

Вулин је истакао да се Србија налази под страшним и незаслуженим притиском ЕУ.

Ти притисци, како је рекао, немају никаквог смисла и нису утемељени у нашим одлукама, поступцима, па чак ни у реалности, и резултат су хистерије која одређује политичке одлуке и правце великих и моћних земаља.

Припадници Оружаних снага Србије, Русије и Белорусије на заједничким тактичким вежбама Словенско братство на Пасуљанским ливадама у Србији

© SPUTNIK / ЕВГЕНИЙ БИЯТОВУ Белорусији заједничке вежбе белоруских, руских и српских снага

„Од нас се тражи да по цену одустајања од наше европске будућности и по цену још већих притисака на нашу политику, и на наш народ на КиМ и у РС, напустимо планиране војне вежбе са Белорусијом“, рекао је Вулин.

Министар је подсетио да је Србија одлуком Народне скупштине војно неутрална земља.

„Да бисмо сачували позицију војне неутралности и избегли, или бар умањили, последице појачаних напада на земљу, на нашу политику и економију, Влада је донела одлуку да у наредних шест месеци прекине са свим војним вежбама и свим активностима са свим партнерима, без разлике“, рекао је Вулин.

Он је истакао да процес опремања и јачања Војске Србије неће бити заустављен, те да ће се радити на повећању борбене готовости више и упорније него икада.

„Ово је једини начин да сачувамо војну неутралност и ова болна одлука наас обавезује да се ослањамо само на себе и на своју снагу“, рекао је Вулин.

Спутњик


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО