Најбогатији писац који је умро као бескућник

На данашњи дан, 9. септембра 1828. у Јасној Пољани рођен је славни руски писац Лав Николајевич Толстој. Прочитајте неке невјероватне податке из његове биографије…

На слици – Лав Толстој као студент права и као славни писац/бескућник …

За Лава Николајевича Толстоја многи Руси тврде да је у питању геније, а има и оних који који сматрају да је био лудак.

У сваком случају, ријеч је о једном од највећих руских писаца, о свецу радикалних погледа, о богаташу са аскетским навикама. Вјерујемо да сте читали његове романе, Рат и Мир, Ану Карењину, трилогију Ђетињство, Ђечаштво, Младост, потом Васкрсење… Али исто тако вјерујемо да нисте познавали његов живот.

Ево шест ствари из његове биографије које га чине чудаком:

Био је анархиста
Не само да је био анархиста, већ је имао репутацију Хришћанског анархисте. То је у сваком случају – био прилично револуционаран концепт у царској Русији. Као хришћанин, сматрао је да мора да буде пацифиста, а да држава, која покреће ратове и убиства, треба да буде занемарена. Његове идеје касније су биле инспирације за Махатму Гандија и Мартина Лутера Кинга јуниора.


Пратила га је и царска тајна полиција

Портрет Толстоја који је насликао Горски Ово – баш и није неко изненађење, с обзиром на то да је био анархиста. Ипак, сукоб са секуларном царском владом није једини разлог због којег је био на мети тајне полиције: Толстој је покушао је да се у потпуности посвети Руској православној цркви. Међутим, брзо се разочарао и довео у питање ауторитет цркве. Зато га је црква екскомуницирала и пратила. А то су пратили – припадници тајне службе!

Био је џанкер
Не, није био наркоман, па да напишемо „џанки“. Он је био џанкер – пруско/њемачки земљопосједник и члан мањине са племенитим поријеклом. То у његово вријеме и није било толико важно, јер су многи у вријеме Лава Николајевича Толстоја осиромашили или изгубили своју земљу, па су радили као војници, или као надничари на селу.

Толстој је био и једно и друго, али са сеоским пословима – једноставно речено – није имао благе везе. Са својим братом придружио се војсци и учествовао у Кримском рату.

Подијелио је своје богаство просјацима
Толстој је захваљујући Ани Карењини дошао до великог финансијског богатства. Готовина се свакодневно сливала на његов рачун, а зарађивао је захваљујући писању колико и озбиљан племић у царској Русији.

И све би било сјајно да је Толстој поступао као просјечан човјек, који би задржао новац за себе. Међутим, Толстој је – вјеровали или не – потрошио готово комплетну суму коју би зарадио, дајући новац веома често – локалним просјацима. То је разбјеснило Софију, његову жену, која је вјеровала да се удала за добростојећег писца са племенитим поријеклом. Због распада његовог брака, Толстој се отиснуо у непознато, почео да путује и живи као аскета.

Кажу да је наплоднији писац свих времена
Не зато што Рат и мир у изворној верзији има преко 400.000 ријечи, или због Ане Карењине, нити због фамозне трилогије којом је започео озбиљну списатељску каријеру. Николајевича Толстоја многи академици и свјетски прослављени писци сматрају најплоднијим писцем свих времена.

Био је узор Џејмсу Џојсу, Вирџинија Вулф га је назвала највећим новелистом свих времена, Набоков, Чехов, Пруст, Фокнер су га цитирали.

Интересантно је да и поред невјероватног Рата и мира, као и фантастичних других романа који су обиљежили његово стваралаштво – већина поменутих аутора сматра да је Ана Карењина његово ремек дјело по ком ће остати запамћен у историји.

Умро на жељезничкој станици гђе се убила Ана Карењина
Толстој је умро 20. новембра 1910. на жељезничкој станици Астапаво од упале плућа, након дугогодишњег аксетксог лутања. Овај великан руске књижевности је најприје због болова и исцрпљујућег кашља добио дозу морфијума, па су га однијели на спрат станице – да умре.

Интересантно је да је умро на жељезничкој станици на којој је његова литерарна хероина Ана Карењина – доживјела свој крај. Једино што се Толстој није бацио на шине, како би га прегазио воз.

Мондо.ба


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО