Кривокапић: Провјера поријекла имовине на врху приоритета нове власти, сви тајкунски уговори биће предмет ревизије

Вјерујем да је воља за истинским промјенама у нашем друштву много већа од процента освојених гласова на изборима 30. августа и да је сам процес промјена незаустављив, казао је у интервјуу за Дан Здравко Кривокапић

Здравко Кривокапић

Вјерујем да је воља за истинским промјенама у нашем друштву много већа од процента освојених гласова на изборима 30. августа и да је сам процес промјена незаустављив, казао је у интервјуу за Дан Здравко Кривокапић, носилац листе „За будућност Црне Горе” која у коалицији са листама „Мир је наша нација” и „Црно на бијело” има 41 мандат и чини нову власт у Црној Гори.

Кривокапић је казао и да приступање Црне Горе Европској унији остаје високо на листи приоритета, те да њихови међународни партнери могу бити сигурни у то да неће правити заокрете, којима би се угрозила позиција Црне Горе и регионална стабилност. Истакао је и да је новој власти на врху листе приоритета и питање провјере поријекла имовине. Поручио је и да стабилност Црне Горе није угрожена, и да људи који су професионално обављали свој посао немају нити један разлог да себи допусте тај луксуз да остану таоци грехова својих страначких колега.

Који су стратешки циљеви и планови будуће владе?

Будућа влада ће, како ја то видим, имати за циљ да преиспитивањем ваљаности закона и укидањем оних штетних, у првом реду Закона о слободи вјероисповијести започне процес снажења државних институција, тако да се одлуке више никад не доносе ванинституционалним путем, у неформалним центрима моћи, него у духу владавине права. Такође, обавеза нове власти ће бити да законски истражи евентуалне злоупотребе положаја и корупцију те да, уколико се докаже незаконито поступање, кривично санкционише појединце који су се на такав чин осмјелили.

Разумије се да би се тако одговоран посао повјерио најкомпетентнијим људима, који би се бирали на основу стручности, а не подобности. На тај начин би се, трајно, успоставио принцип меритократије и непоколебљиве кажњивости сваког чина који је усмјерен ка слабљењу идеје о држави која није мртво слово на папиру него истински сервис својих грађана. У најкраћем, нова власт треба да усмјери своје дјеловање ка томе да се, уз покушај извлачења државе из економске кризе, у коју ју је, незнањем и злоупотребама, увукао одлазећи режим, инсистирањем на законима о поријеклу имовине и лустрацији правно ограничи дјеловање људи који су учествовали у корупцији и, генерално, штетили функционисању државе и интересима грађана.

Да ли сте разговарали са лидерима мањинских народа и шта им нова власт може понудити?

Више пута сам нагласио и сада понављам: нова власт је отворена за све који подржавају промјену режима који је узурпирао моћ и истрајавао годинама, тако што је грађане Црне Горе окретао једне против других. Пружамо руку помирења, јер је то предуслов суживота. Ми немамо другу државу, а она је свих нас. Желим да успоставимо систем вриједности у коме ће се сви грађани, независно од националног опредјељења, у Црној Гори осјећати комотно. Сљедствено томе, позивам лидере странака мањинских народа да приђу новој власти, како бисмо Црну Гору изграђивали тако да се у њој ниједан народ не осјети запостављеним. Морамо боље и племенитије од оних који су Црну Гору жељели да претворе у свој феуд.

Проф. др Здравко Кривокапић са свештеницима испред Хусеин Пашине џамије у Пљевљима

Осим Закона о слободи вјероисповијести, да ли ћете покренути измјену осталих закона које је ДПС сам усвојио, као што су изборни закони, закон о слободном приступу информацијама и многе друге?

Сва законска рјешења која су се у пракси показала као рђава биће предмет помне анализе. Морамо најприје идентификовати узроке слабости неког закона, утврдити да ли је ријеч о манама самог законског текста или, пак, о неспособности нашег правног система да та законска рјешења примијени на адекватан начин. Другим ријечима, многе законске норме у пракси су постале плијен одвећ креативног тумачења, а неријетко и тек мртво слово на папиру. Морамо објективно процијенити и тренутне могућности нашег правног система те пронаћи оптималан одговор у односу на наше стратешко опредјељење, а то је владавина права.

Наравно, они закони који су већ препознати као инструменти остварења политичких намјера, односно интереса бивше владајуће клике и структура које су, као неформални центри моћи, представљале саставни дио одлазећег режима, биће приоритетно измијењени. Закон о слободи вјероисповијести је егземпларан случај у смислу претходно изреченог. Но, тај и сваки други закон ће бити или укинут или измијењен у редовној процедури, на начин како је то дефинисано Уставом и законом, примјерено демократским стандардима и, уопште, идеји правне државе.

Како мислите и одакле да почнете демонтажу ДПС система владавине?

Ослобађање заробљених институција представља комплексан процес који, да би био успјешно спроведен, подразумијева прецизно разрађен и реално пројектован план, тако да нема мјеста великим импровизацијама. Имамо јасну замисао како би тај процес требао у пракси да изгледа. За сада не бих откривао појединости. Јер, динамику и конкретизацију тог процеса не можемо темељити искључиво на оном што је спољашња перцепција стања институција. Народ би рекао: Не треба се изувати прије воде. Допустићете, једно су наше пројекције и очекивања, а нешто сасвим друго потпуно суочавање са насљеђем одлазећег режима који је у потпуности приватизовао државу, односно, монополизовао своје право на газдовање државним ресурсима, а цјелокупни институционални капацитет државе и потенцијал друштва ставио у функцију реализације властитих интереса, прије свега вјечног опстанка на власти. У том смислу, свјесни смо приоритета у послу промјене таквог стања ствари, што ће добити свој адекватан израз и кроз програм рада будуће владе.

Очекујете ли неку врсту тихог отпора промјенама у државној администрацији, с обзиром на то да је ту велики број функционера и чланова ДПС-а?

Вјерујем да ће бити оних који ће, понукани тежњом да отежају сузбијање корупције, покушавати да врше опструкције, али, као вјерник и антрополошки оптимиста, такође вјерујем да ће многи радници у државној администрацији, они који нису укаљани кршењем закона и корупцијом, препознати историјски тренутак који собом носи прва демократска смјена власти и у први план, за промјену, ставити опште добро, а не лични интерес. На тим људима је, понављам, велика одговорност. Морали би да покажу конструктивност, личну храброст и достојанство, тако што ће, својим поступањем, показати да су свјесни да је судбина друштва и државе изнад интереса странака одлазећег режима. Људи који су професионално обављали свој посао немају нити један разлог да себи допусте тај луксуз да остану таоци грехова својих страначких колега.

Како гледате на ситуацију да ћете, као нова власт, морати да сарађујете са ДПС -ом, јер они врше власт у неколико најзначајних општина?

Таква ситуација не представља новост, ни у Црној Гори ни шире, па вјерујем да ће, након конституисања нове власти на државном нивоу, општинске управе уважити реалност, показујући спремност да сарађују са државом, тим прије што је кампања партије којој припадају назначена општинска руководства била усмјерена ка одбрани државе. Премда не вјерујем у искреност њихове предизборне кампање јер су државу, све вријеме, угрожавали управо они рачунам да је сарадња са новом влашћу на државном нивоу идеална прилика да општинска руководства, попуњена кадровима ДПС-а, у пракси покажу лојалност својој држави. У случају опструкције, држава има правне механизме да спроведе сарадњу са сваком локалном самоуправом. Рачунам да би Црна Гора свима нама, па и члановима ДПС-а, требало да буде изнад личних и страначких интереса.

Да ли ћете покренути иницијативу за разрјешење Ђукановића са мјеста предсједника државе, с обзиром на то да га Скупштина може разријешити ако Уставни суд утврди да је кршио устав?

Сваки одговор на то питање, у овом тренутку, био би не само преурањен, већ и у извјесном смислу, неозбиљан. Не можемо се бавити спекулацијама и демагошким хипотезама када је у питању функционисање политичког и правног система, без обзира на то какав је наш утисак о некој личности. Хоћу да кажем да ће се свака процедура користити онда, и само тада, када се зато стекну услови, а не као популистички реквизит за стицање политичких поена. Зато, сачекајмо најприје да се конституишу органи власти, те да свако у оквиру својих надлежности предузме све оно што је неопходно како би се обезбиједило поштовање устава и закона, те да би се евентуално санкционисали недозвољени облици понашања у вршењу јавне функције уколико се тако нешто утврди у поступку за то предвиђеном.

Хоћете ли Ви бити нови премијер, с обзиром на то да је коалиција коју сте предводили најубједљивији побједник избора?

Процес договора око конституисања нове власти је још у току, тако да сматрам како би било одвећ неозбиљно лицитирати функцијама у тренутку када приоритет свих нас треба да буде успостављање консензуса, који би подразумијевао међусобно повјерење, чување опште сигурности и ослобађање од страха, којим нас је оптерећивао бивши режим. Грађани Црне Горе су послали јасну поруку: желе промјене, а оне, по логици ствари, морају почети од нас, као изабраних представника, тако да ниједном добронамјерном човјеку у првом плану не би смјела да буде гола борба за функције, него враћање повјерења у бољу и функционалнију државу.

Који ће бити Ваши спољнополитички приоритети?

Одговор на ово питање је, дјелимично, изнесен у дијелу који се односио на очекивања од међународне заједнице. Нова власт ће, дакле, спроводити све међународне обавезе Црне Горе, укључујући, прије свега, наставак рада на приступању Европској унији. Наши међународни партнери могу бити сигурни у то да нећемо правити заокрете којима би се угрозила позиција Црне Горе и регионална стабилност. С тим у вези, трудићемо се да, сходно капацитетима Црне Горе, доприносимо побољшању међудржавних односа у региону, тако што ћемо са сусједима гајити односе на бази повјерења и међусобног уважавања. Такође, цијеним да је веома важно да пронађемо модел за нормализовање односа са Руском Федерацијом, будући да нас је одлазећи режим увукао у непотребну и дипломатске традиције недостојну конфронтацију са том државом, игноришући, између свега осталог, значај руског тржишта за црногорски туризам, као тренутно кључну привредну грану.

Проф. др Здравко Кривокапић са полицајцима током блокаде пута од Биоча ка Подгорици

Шта ће бити са уговорима са фирмама блиским власти као што су они за аутопут, мале хидроелектране и сл.?

Сви уговори ће бити предмет ревизије и контрола. Гдје год се утврди одступање од онога што је јавни интерес, предузећемо одговарајуће мјере да тај интерес заштитимо раскидом свих штетних уговора, процесуирањем одговорних. Случајеви у којима постоји сумња у коруптивне радње, биће под посебном лупом надлежних органа. Осим тога, када су у питању уговори који се односе на експлоатацију природних богатства, свакако ћемо преиспитати њихову ваљаност не само са аспекта њихове правне садржине и економске оправданости, него и у смислу нашег стратешког опредјељења да се будућност овог друштва не може градити на девастацији природних ресурса и уништавању саме биолошке супстанце опстанка. Наше море, језера, ријеке, пашњаци, шуме и планине представљају значајан економски потенцијал, који може бити искоришћен на прави начин само ако обезбиједимо досљедно поштовање еколошких стандарда, како не бисмо угрозили будућност генерација које долазе.

Да ли ћете инсистирати на утврђивању поријекла имовине Мила Ђукановића и његових сродника, кумова и пријатеља?

Питање провјере поријекла имовине је на врху листе наших приоритета. То је, рекао бих, питање историјске одговорности нове власти. Ово друштво заслужује да добије исцрпан одговор на питање како се догодило да готово цјелокупно друштвено богатство постане власништво једне мале групе људи. За тако нешто потребно је најприје створити квалитетан институционални оквир, почев од израде и доношења закона о провјери поријекла имовине, па до формирања одговарајућих стручних служби које би се примарно бавиле тим питањем.

Нова власт свакако неће организовати никакав лов на вјештице, али ни опортунистички калкулисати оним што сматрано да је од виталног значаја за опоравак државе и демократски искорак друштва. Међутим, ту нема мјеста за било какву арбитрарност и волунтаризам, већ се тај посао мора извршити у схладу са оним што су признати међународни стандарди у тој области, водећи рачуна о специфичностима наше ситуације. То је, држим, просто питање правде и елементарног морала, које мора бити расправљено не по неком апстрактном схватању и осјећању тих вриједности, већ искључиво по узусима и критеријумима правне државе.

Шта очекујете од међународне заједнице?

Од међународне заједнице очекујем уважавање чињенице да су грађани Црне Горе, гласањем на августовским изборима, исказали недвосмислену жељу за смјеном аутократског режима. С тим у вези, међународна заједница може, без икакве бојазни, започети сарадњу са демократском влашћу која би, придржавајући се принципа усаглашених између представника коалиција „За будућност Црне Горе”, „Мир је наша нација” и „Црно на бијело”, одговорно спроводила све међународне обавезе Црне Горе, подразумијевајући и реализацију свих неопходних реформи, у циљу што бржег приступања наше државе Европској унији. Очекујем, дакле, да међународна заједница препозна ријешеност нове власти да Црну Гору уведе у круг развијених држава, уз подразумијевајуће рјешавање нагомиланих проблема, попут корупције и криминала, који су, неодговорним постулањем бивше власти, бигно нарушавали углед наше државе у Европи и свијету.

Мислите ли да у овом периоду двовлашћа, до конституисања нових органа власти, може бити угрожена стабилност државе и њених грађана?

Стабилност државе и њених грађана може бити угрожена једино уколико поједини представници бившег режима, у страху од губитка моћи и евентуалног откривања незаконитог понашања, одлуче да игноришу вољу народа и разним опструкцијама и нечасним радњама доведу у питање безбједност свих нас. Грађани Црне Горе, природно заинтересовани за властити и бољитак цијелог друштва, лако ће препознати одакле долази пријетња по општу безбједност и коме би могло да буде у интересу поништење изборне воље. Вјерујем да је велика већина наших грађана свјесна потребе да се, заједничким напорима, сачува мир и достојанство, тако што се неће насиједати на јефтине, али опасне провокације оних чија је моћ, све вријеме, била утемељена у изазивању немира и ширењу страха.

За промјене у судству и тужиластву потребне су 2/3 или 3/5 већина. Мислите ли да је можете обезбиједити с обзиром иа то да је за тако нешто потребан макар један посланик ДПС-а или СД-а?

Питање већине неопходне за доношење неких кључних одлука у Скупштини, не треба посматрати искључиво кроз призму броја мандата који су три опозиционе листе освојиле на минулим изборима. Вјерујем да је воља за истинским промјенама у нашем друштву много већа од процента освојених гласова и да је сам процес промјена незаустављив. Очекујем да ће се такав увид рефлектовати и на позиционирање политичких актера у Скупштини, у односу на питања персоналних и системских промјена за које је неопходно обезбиједити квалификовану већину, тако да сам оптимиста. У сваком случају, мишљења сам да без обзира на формалне услове, у контексту легитимитета, за сваку суштински важну одлуку треба обезбиједити најшири могући консензус свих релевантних субјеката, у мјери која не компромитује циљ који се таквом одлуком настоји реализовати.

(IN4S / Дан)


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО