ИСТОЧНО САРАЈЕВО: Одата почаст настрадалима у НАТО агресији на Републику Српску

Служењем парастоса за све погинуле Србе у НАТО агресији на Републику Српску и полагањем цвијећа на споменик првим жртвама НАТО бомбардовања у Српском Сарајеву данас је у Источној Илиџи обиљежено страдање више од стотину недужних цивила.

Парастос је служен у Храму свештеномученика Петра Дабробосанског у Источној Илиџи, након чега је на мјесном гробљу Грлица положено цвијеће на споменик првим жртвама НАТО бомбардовања у Српском Сарајеву, сестри и брату Радмили и Раденку Галинац из насеља Грлица, које је 9. септембра 1995. године на срушеном мосту у насељу Семизовац, код Сарајева, убио пилот НАТО авијације.

Обиљежавању је присуствовала делегација Народне скупштине Републике Српске, коју су чинили потпредсједник Народне скупштине Соња Караџић Јовичевић и народни посланици Мирослав Вујичић, Александар Главаш, Љубиша Крунић и Споменко Стојановић.

Обиљежавању су присуствовали и директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић, предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић, савјетник српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић, предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић, начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић, представници борачких организација Сарајевско-романијске регије, те изасланик амбасадора Србије у БиХ.

Овај историјски догађај од републичког значаја – Дан сјећања на жртве НАТО бомбардовања у Републици Српској одржан је у организацији Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Српске уз поштивање закључка Републичког штаба за ванредне ситуације према којем је забрањено окупљање више од 50 лица на јавном мјесту.

У злочиначком НАТО бомбардовању Републике Српске, које је почело 30. августа 1995. године у 2.12 часова и трајало до 14. септембра, страдало је више од стотину недужних цивила.

На положаје Војске Републике Српске, НАТО авијација бацила је укупно 1.026 бомби, од којих 708 вођених, а укупна тежина баченог експлозива износила је око 10.000 тона.

НАТО авиони користили су радиоактивну муницију са осиромашеним уранијумом, уз образложење да „она треба Србе у БиХ да доведе за преговарачки сто“.

Ваздушне ударе вршили су борбени авиони осам држава чланица НАТО-а – САД, Велике Британије, Француске, Холандије, Шпаније, Турске, Њемачке и Италије.

Према одлуци Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова, која је донесена 18. марта прошле године, као Дан сјећања на жртве НАТО бомбардовања у Српској одређен је 9. септембар.

Иницијатива за обиљежавање Дана сјећања на жртве НАТО бомбардовања покренута је у Андрићграду 26. августа 2018. године на приједлог Новинске агенције Републике Српске „СРНА“.


СРНА


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО