Република Српска одустала од формирања Комисије за борбу против корупције?

Министарство поништило комплетан конкурс

У тексту који је “Мицро мрежа” објавила половином августа, говори се о Комисији за борбу против корупције, за коју је расписан конкурс још почетком 2019. године, након чега је он поништен само за избор члана из реда новинара. Од тада конкурс више није поновљен, нити је Комисија формирана.

Обзиром да у Стратегији за борбу против корупције за период 2018-2022. године јасно стоји предвиђено формирање Комисије за борбу против корупције, није јасно зашто конкурс није поновљен.

Оно што је такође упитно, јесте данашње саопштење у дневним новинама “Глас Српске”, гдје се јавност информише да је поништен Јавни позив за именовање чланова Комисије за спровођење Стратегије за борбу против корупције у Републици Српској од 2018-2022. године.

Ако се као разлог поништења конкурса наводи то да пријављени кандидати нису испуњавали услове за именовање, поставља се питање зашто је конкурс поништен за све остале чланове, поготово за оне који су испунили услове. Исто тако, занимљиво је и то да је конкурс поништен након више од годину дана од његовог објављивања, што говори да Влада и Министарство правде и нису баш били заинтересовани за ову Комисију или нису могли да нађу подобне чланове.

У одговору који смо добили од Министарства правде још половином августа, наводи се како је почетком 2019. године конкурс поништен због пријава које нису испуњавале услове конкурса. На наше питање зашто поново није расписан конкурс, само је поручено да ће конкурс бити али не и зашто га није било више од годину дана.

Умјесто да Влада, односно Министарство правде поново распише конкурс, овај пут је конкурс у цијелости поништен, што ставља у незхвалну позицију све остале који су испунили услове конкурса.

Када ће бити расписан нови Конкурс за чланове Комисије за борбу против корупције у оквиру Стратегије за борбу против корупције Републике Српске, још се не зна. Не зна се ни то зашто се на поништавање конкурса чекало више од годину дана.

Због пуно непознаница видљиво је да Влада Републике Српске и није претјерано опређељена ни да се декларативно бори против корупције, што се рефлектује на само друштво, у којем су у најтежем периоду ванредног стања испливале бројне афере коруптивног дјеловања државног апарата.

Пише: Бојан Тргић/ micromreza.com


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО