МОЛИМ ВАС, ПОМОЗИТЕ МОЈОЈ ЛАНИ“ Стање дјевојчице за чије лијечење је потребно 2,1 милион долара СЕ ПОГОРШАЛО


Стање малене Лане Јовановић, обољеле од спиналне мишићне атрофије тип 1, и за чије се оздрављење дуго скупља новац, погоршало се.


Како је њена мајка Александра Јовановић навела у својој Фејсбук објави, дјевојчица је у болници.

Претходних дана, казала је, Лана је само кашљуцала. Болест је, понавља, непредвидива, стање дјеце се брзо мијења, а неизвјесност је стална.

– Десило се оно чега сам се највише бојала… Данас смо у болници због секрета који се нагомилао у Ланиним плућима. Кренули смо са инхалацијама и сад иду даље претраге. Највећа стрепња јесте да ли ћемо успјети да избјегнемо трахеостому, да ли ћемо очистити плућа са неком другом терапијом.

Молим вас као мајка, помозите мојој Лани, скоро смо на пола пута да добијемо лијек, помозите јој да што прије успијемо у томе! Код СМА дјеце ситуација се сваки час промјени, Лана је посљедњих дана само кашљуцала, а данас смо у болници. Хајмо сви сад да јој помогнемо да што прије оде по свој лијек док није касно – написала је Ланина мама.

Спинална мишићна атрофија, тип 1, који има и Лана, веома је опака и смртоносна болест за бебе. Оне никада не могу чак ни да дођу до стадијума када самостално сједе. Њима је у каснијој фази потребна и сонда за храњење, апарати за дисање, па и апарат за кашљање.


На крају, наступа тотална парализа, а беба више не може ни да се осмијехне. Уз помоћ механичке вентилације дјеца са овом болешћу могу да живе и дуже од двије године, али захтијевају сталну и интензивну његу.

Лијек кошта 2,1 милиона долара, преноси Блиц.


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО