Здравку Кривoкапићу, уместо честитке: Лице без грча и гнева

Не, не познајем човека. Драго ми је што је Никшићанин, још драже што је Катуњанин, јер су му преци стварали Црну Гору, као и моји, и ту га нико не може таћи. Крштену и узвишену Црну Гору. У свету познату по достојанству и слободарству. Светлу а не црну тачку Европе.

Познајем га по делу, по начину на који говори и размишља. По тону који никога не угрожава, не прети. По идејама које грађане уважавају и охрабрују. По срцу које не осуђује. По лицу без гнева и грча. По комшијској учтивости упакованој у осмех јутарњег поздрава који подиже посусталу старост. Професор, домаћин, отац петоро деце! Капа доле! Остварен човек у обе димензије живота. Познајем га по карактеру. Победу је примио мирно без еуфорије и великих речи. Без дизања кажипрста увис и накострешене поруке: “Видјеће они…”. Познајем га по отмености. По недисквалификујућем вокабулару уважавајућем и за опоненте чији га лажни дисквалификативи нису штедели. Достојанство је показао енергичношћу да прекине погрдно скандирање својих присталица, о актуелном председнику.

У политику је ушао као човек неокаљаног лика, попут многих којима је ово занимање једино. Поштење у политици не компензује дезорјентисаност и неостстак визије, али је предуслов свега осталог. Најгоре је властохлепље које је актуелни господар другима спочитавао, а сам се у њему утопио. Људи без ауторитета професије су подложнији компромисима и “купању у мутној води” од људи са интегритетом струке. Срећа је да њему политика није занимање. И то је добар избор људи који су на њега типовали. Ове похвале су подршка истрајности док смо још у залету. Мудрости насушној и често посусталој пред емоцијама. О амбицијама пијавица са очима од сплачине да и не говорим. Видим их из далека како се каче. Како рече мој побратим отац Јован. “Ја сам већ од понедељка у опозицији”. И ја ћу. Али пре тога треба честитати, ободрити и пожелети срећу и саборност, њему и будућој влади коју нећемо штедети, ако заслужи. Политичкој или експертској, сасвим свеједно. Мада су за мене експерти сви узорни домаћини, мајстори свог заната. Влади спаса и јединства. Влади економије не демагогије. Надам се стручној и народној. Народ је то заслужио. Главаре бирајте, као некада, из народа, са срцем за народ. За спас Црне Горе!

Mишо Вујовић

44Свиђа ми сеКоментарПодели


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО