Србија прва европска земља која ће признати Јерусалим као главни град Израела

Без реакција у њемачким медијима на састанак у Вашингтону, само штуре вести: Србија и Косово су се договориле око нормализације економских односа, као и – Србија је Трампу учинила важан уступак у блискоисточном сукобу.

Њемачки медији нису посветили велику пажњу резултатима састанка Доналда Трампа, Александра Вучића и Авдулаха Хотија у Вашингтону. Углавном се преносе агенцијске вијести, без много детаља о самом споразуму. Стиче се утисак да је већа пажња посвећана признању Јерусалима као главног града Израела.

„Према америчком председнику Доналду Трампу Србија ће, по узору на САД, своју амбасаду у Израелу из Тел Авива преселити у Јерусалим. То је Трамп саопштио у петак, послије састанка са предсједником Србије Александром Вучићем и премијером Косова Авдулахом Хотијем у Бијелој кући.


Пресељење амбасаде у Јерусалим

Србија ће још овог мјесеца отворити трговинску канцеларију у Јерусалиму, а амбасада би потом требало да се пресели до јула следеће године“, пише њемачка новинска агенција DPA.

„Према информацијама једног портпарола израелски премијер Бењамин Нетањаху се захвалио председнику Србије за његову одлуку, да се амбасада пресели у Јерусалим. Нетањаху је такође одао почаст Трампу за његов допринос. А Трамп је рекао: „Мислим да ћемо имати величанствени мир на Блиском Истоку „.

Према израелским изворима, Србија би била прва европска земља која отвара амбасаду у Јерусалиму. „Ово је фантастично. Ми то заиста цијенимо“ рекао је Трамп, преноси даље дпа.

„Амерички предсједник је након састанка у Бијелој кући најавио да су се већински муслиманско Косово и Израел такође сложили о нормализацији и да ће успоставити дипломатске односе.

Трамп је крајем 2017. једнострано признао Јерусалим као главни град Израела и маја 2018. тамо пребацио америчка амбасаду из Тел Авива. Од тада, Палестинци бојкотују америчку владу. У америчкој предизборној кампањи, Трамп пресељење америчке амбасаде наводи као важан успјех своје владе.

Статус тог града је једно од централних питања у блискоисточном сукобу. Израел тврди да је Јерусалим његова „вечна и недељива престоница“ и одбија захтеве Палестинаца да источни део Јерусалима буде будућа престоница независне палестинске државе.

Сигурнији Балкан и свет“

Према Трампу, Србија и Косово су се сложили око нормализације узјамних економских односа.Трамп је рекао да је то био „историјски дан“.

Послије година неуспјелих политичких преговора, а како би се превазишле разлике, његова Влада је предложила да се две стране усредсреде на отварање нових радних места и економски раст, рекао је Трамп.

Вучић, Хоти и Трамп су у петак потписали одговарајући споразум, пише даље дпа. Трамп је рекао да су овим споразумом Србија и Косово „своје земље, Балкан и свет“ учинили сигурнијим. Такође је рекао да се радује посети објема земљама „у не тако далекој будућности“.

Србија одбија да призна Косово које је готово искључиво насељено Албанацима, од када се оно 1999. уз помоћ НАТО одвојило од Србије и потом 2008. прогласило независност.

Вучић и Хоти су имали дводневне разговоре у Вашингтону који су се завршили у петак. Овај састанак, на иницијативу америчког дипломате Ричарда Гренела, требало је да се одржи у јуну, али је потом одложен, пише дпа.

Трамп у изборној кампањи

ЕУ је главни посредник у овом спору, али су се однедавно укључиле и САД. У јулу, након годину ипо прекида, Београд и Приштина су први пут поново имале директне разговоре уз посредовање ЕУ. Брисел је признање независности Косова од стране Србије учнио предусловом за приступање Србије ЕУ.

Критичари се плаше да би посредовање Вашингтона могло да омете паралелне разговоре под посредовањем ЕУ – и да Трампа интересује само дипломатски успех пред предсједничке изборе, пише агенција АФПД.

Извор: DW


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО