Предојевића задужбине у Билећи зарасле у жбуње

Остаци олтара Предојевића цркве у Пријевору

Најпознатији билећки задужбинар Хасан паша Предојевић подигао је у Билећи неколико задужбина, које су упркос ратовима, разарању и паљевинама, људском немару, ипак, некако претекле до данашњих дана. Пре четири и по вијека у свом родном мјесту Предојевић је изградио цркву, џамију, двије чатрње и велики каравн сарај (хотел).

Довратиници на Предојевића цркви са сунцем лијево, мјесецом десно и крстом изнад.

Градили су их од клесаног камена најбољи мајстори које је Предојевић са приморја довео у Билећу. Одведен као дјечак из Пријевора у јаничаре у Цариград, постао знаменити турски војсковођа, а кад се вратио у Билећу Ненад Предојевић мајци у Пријевору подигао је дивну камену цркву и велику чатрњу.

Џатрња у Пријевору са старом каменицом

У Масленом долу у Билећи, уз тадашњу главну џаду, подигао је џамију, чатрњу са двоје вратника и велики сарај.

Предојевића џамија у Масленом долу

Иако оронуле и срушене и данас постоје и црква и џамија, док у чатрњама у Пријевору и Масленом долу и дан данас има воде.

Чатрња код старе џамије са двоје вратника

Караван сарај је одвано срушен и од њега не постоје остаци, али се зна где је био. Исламска заједница покренула је акцију да се обнови порушена џамија Хасан паше Предојевића у Билећи. Простор око старе џамије је очишћен и ограђен али је стара чатрња, преко пута џамије, зарасла у купину и шибље.

Предојевића џамија поред старог турског друма испод Билеће

Парцела на којој се налази стара црква у Пријевору припада Српској православној цркви али за сада нема наговештаја да би могла да се обнови.

Предојевића црква из 1572. године

Иако се ради о споменику културе под заштитом државе још нико није поднео захтев Заводу за заштиту споменика или Унеску да се овај споменик од изузетног значаја, не само за Билећу, сачува од пропадања и обнови.Билећка црква и џамија грађене су исте године кад и чувена ћуприја на Дрини, задужбина једног другог паше, Мехмеда Соколовића кога су Турци као и Предојевића одвели из Херцеговине у Цариград у јаничаре.

Југоисточна страна цркве, остаци зида до олтарског дијела.

Предојевића црква у Пријевору, иако је уз џамију, најзначајнији историјски споменик у Билећи, потпуно је заборављена, сакривена у сред грмена, зарасла у шибље и жбуње, није ограђена, не постоји ни табла ни путоказ који би указивао где се налази. 

Билећа.рс


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО