Дефиле олдтајмера кроз Билећу

Билећани су данас имали прилику да погледају дефиле олдтајмера, али и да се на више локација фотографишу у најстаријим примјерцима аутомобила.

Возачи олдтајмера истичу да су у Билећу дошли да искажу част њиховом великом пријатељу, нашем суграђанину Митру Скочајићу.
Митар који вози опела из 1958. године каже да му је велика част што је данас у Билећи угостио пријатеље из разних крајева.
„Писао сам колико новца улажем у аутомобил, али сам престао јер је то веома скупо задовољство. Изузетно ми је драго што је ово дружење организовано данас у Билећи, јер ја увијек истичем да су возачи олдтајмера најбољи људи“,каже Митар Скочајић.
Петар Антонијевић из Ужица дошао је у Билећу само да поздрави дугогодишњег пријатеља и да ужива у љепотама нашег краја.
„Прошле године смо возили руту дугу 1.200 километара и увијерили се да наши аутомобили иду брзо. Гдје год да идемо привучемо више пажње него лијепа дјевојка, за нама се сви окрећу“, каже Антонијевић.


Олдтајмерску екипу чине клубови из Мостара, Имотског и Сплита, као и Олдтајмер клуб „Еро“. Прошле године поједини чланови ових клубова прешли су преко 6.000 километара, обилазећи Србију, Хрватску, Албанију, Федерацију БиХ и Републику Српску.
„ Свако каже да је за олдтајмере потребан новац, али је овдје љубав на првом мјесту. Спаја нас љубав према аутомобилима, спаја нас култура дружења која код нас превазилази све границе. Наш највећи амбасадор је Митар Скочајић чији аутомобил је наша највећа карика“, каже предсједник Олдтајмер клуба „Мостар“ Здравко Видовић.


У Билећи су данас посебну пажњу привлачили примјерци мерцедеса.
„У мерцедеса сам се заљубио још као дјечак. Ми у Имотском правимо и споменик мерцедесу, да се захвалимо за све његове добробити. Данас сам дошао у Билећу да се захвалим Митру који је гост на свим нашим скуповима“, каже Иван Топић, предсједник Олдтајмер клуба „Имотски“.
Осамдесетшестогодишњи Миле Келава из Широког вози мерцедеса који је од супруге добио 1983. године.
„Супруга ми је овај аутомобил купила на поклон и од тада га возимо широм Европе, до Италије, Француске и Њемачке. Те године када ми га је купила за новац који је потрошила могли смо и кућу купити. Данас не постоји новац за који бих га продао“, каже Келава.

Након дефилеа услиједило је дружење учесника у ресторану „Језеро“, гдје је договорена сарадња Олдтајмер клуба „Мостар“ и општине Билећа.
На дружењу су размијењени поклони, Билећа је на дар добила симболичан кључ Олдтајмер клуба „Мостар“ који представља град на Неретви пред Унеском, док су представници наше општине клубу из Мостара уручили јаје од камена, рад нашег суграђанина Драгише Сворцана. Према ријечима представника општине, јаје је симбол живота и рађања нове сарадње која најављује смотру олдтајмера у Билећи већ 2021. године.


Олтајмером се сматра сваки аутомобил старији од 30 година, али како кажу организатори данашњег скупа улицама Билеће прошли су примјерци старији и од 50 година.

Извор: Радио Билећа


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО