Милo очајнички зове „битангу“ Дритана на разговор

Лидери партија владајуће коалиције формирају државотворни савез, у који ће бити позвани Социјалдемократска партија и Грађански покрет УРА, као и појединци, а његов крајњи исход требало би да буде успостављање нове власти у којој неће бити места за партије које негирају државну независност Црне Горе, сазнају „Вијести“.

Састанак је иницирао лидер ДПС-а Мило Ђукановић, који је, обезбедио сагласност садашњих коалиционих партнера да након верификације посланичких мандата неће улазити у савез са коалицијама које негирају државност Црне Горе. Из ГП УРА више пута су поновили да ће поштовати изборну вољу грађана и да неће у савез са ДПС.

ДПС је синоћ објавио да је на њихову иницијативу у Подгорици одржан састанак са коалиционим партнерима у парламенту. На њему су, поред лидера ДПС-а учествовали лидери Социјалдемократа, Бошњачке странке, Албанске алтернативе, Демократске уније Албанаца, Демократске партије, Форце, Либералне партије и ХГИ.

Мило Ђукановић

© SPUTNIK / НИКОЛА БИЖИЋМило би требало да повуче чојски и црногорски потез /видео/

„Полазећи од остварених резултата на парламентарним изборима одржаним 30. августа, на састанку је једногласно договорено заједничко деловање ових партија у оквиру савеза за европску, грађанску, антифашистичку Црну Гору, који ће бити посвећен очувању тековина и темељних вредности по којима је наша земља данас препознатљива, и доприносити демократском и економском развоју и достизању европског квалитета живота наших грађана. Лидери овог блока су једногласни у ставу да је он отворен и за друге партије сличних програмских опредељења али као и за све прогресивне друштвене снаге и појединце који су спремни да у новонасталим околностима у којима може бити угрожена независност и самосталност Црне Горе допринесу остварењу заједничких стратешких европских циљева“, наводи се.

ДПС је раније јуче изразила очекивање да се међународна заједница неће мешати у формирање нове власти у Црној Гори, наводећи да је спремна за постизборне разговоре с потенцијалним партнерима, с којима је до сада конституисала парламентарну већину.

Коалициони партнери ДПС-а​ – након парламентарних избора 2016. биле су СД, БС, Либерална партија, ХГИ и Форца, с којима сада, након привремених резултата избора, партија Мила Ђукановића има 38 посланичких места од укупно 81, колико има Скупштина.

У изборној ноћи, Ђукановић је, након пребројаних 90 одсто гласова, између осталог, рекао да „с коалиционим партнерима имамо 40 мандата, борба за већину посланичких мјеста и даље траје”. Коалициони партнер ДПС-а раније је био СДП, који се није оглашавао у вези с овом изјавом лидера ДПС-а и председника државе.

О њој и позиционирању након коначних изборних резултата СДП ће разговарати данас на седници Председништва партије. Из СДП-а раније је саопштено да они не намеравају да буду део будуће парламентарне већине, јер не деле ставове коалиције „За будућност Црне Горе“ око државних питања. Из Бошњачке странке такође нема наговештаја сарадње с новом парламентарном већином, док се две албанске коалиције још нису изјасниле. ДПС је најавио седницу Главног одбора партије за петак, који по Статуту ДПС-а формално доноси коначне политичке одлуке.

Из ДПС-а јуче је поручено, како су навели, да нема разговора с онима који су на изборима помешали веру и политику, који државу враћају у прошлост и трују великосрпским национализмом.

Спутњик


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО