Амфилохије Радовић: “Сада као никада морамо имати на уму: ‘Брат је мио, ма које вјере био’…”

Промена која се у Црној Гори догодила не сме да буде повод за ширење било какве нетрпељивости. Мир и народна слога су најважнији да сада дође до мирног формирања истински демократске власти, први пут послије 75 година, саопштено је из Епископског савета Српске правлосавне цркве у Црној Гори.

Будући да су се након изборног дана и синоћ многи грађани окупљали пред храмовима, Епископски савет наводи да је његова обавеза да још једном подсети целокупну црногорску јавност да Црква не организује и не позива на ова окупљања, нити на литије.

“Најновија масовна окупљања каква су била широм Црне Горе су, нажалост, произвела и неколико инцидената, да ли због провокација оних који су изгубили власт или не, свеједно је, они су потпуно непотребни и штетни за све нас” наводи се у саопштењу.

Они додају да овакве врсте окупљања носе потенцијал насиља својственог “претходној власти” као и да постоји ризик од ширења новог коронавируса.

“Сви људи су браћа и сестре, јер смо сви синови и кћери једнога Бога, Творца свих и свега. У таквој братској и сестринској љубави треба да проводимо и ове постизборне дане, као, уосталом и све дане свога живота. Надамо се да је тај дух братске слободе и поштовања оно што је победило и што побеђује”, казали су из Епископског савета.

Ону напомињу да као сви грађани Црне Горе имају право на своје разлике.

“Немојмо да заборавимо да смо сви, без обзира на идеолошко-политичку, националну или верску припадност браћа и као такви грађани ове земље имамо права на своје разлике. Сада као никада морамо имати на уму речи Светог Петра ИИ Ловћенског Тајновидца које је у ослобођеној Црној Гори поновио краљ и господар Никола: ”Брат је мио, ма које вјере био”, напомињу из Епископског савета.

“Ниједан интерес, нечија радост или незадовољство изборним резултатом нису разлог да се грађани на било који начин сукобљавају. Зато сматрамо да је најбоље да предстојећи дани протекну без било каквих масовних окупљања, да би се показало да је дошло до истинских промена у Црној Гори и да би се омогућило задуженим да изврше праве људске промене, јер неће бити лако вратити народу оно што му је одузето, исцелити друштво од опаке корупције и саможивости и градити будућност свих на богољубљу и братољубљу”, навео је Епископски савет СПЦ у Црној Гори, а пренеле су Вијести.


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО