Ко је човјек који је побиједио Мила Ђукановића



ПОДГОРИЦА – Рука помирења супротстављеној политичкој опцији, без реваншизма, сарадња са мањинама – то је позитивна порука коју је Здравко Кривокапић, лидер побједничке коалиције „За будућност Црне Горе“, синоћ у говору понудио грађанима Црне Горе, још актуелним властима, али и странкама с којима би можда могао да прави нову црногорску владу.

Кривокапићев мирољубиви говор дочекан је с олакшањем у цијелом региону, јер се прије само неколико недјеља чинило да је мирна транзиција у Црној Гори можда и немогућа. А онда се изненада појавио Кривокапић, практично политички аутсајдер, с обзиром на то да његова каријера почиње тек прије неколико мјесеци, на крилима протеста против спорног Закона о слободи вјероисповијести који би, како ствари стоје, владајућу ДПС Мила Ђукановића могао да кошта власти.

Ако то и буде био сценарио, не би било погрешно рећи да је управо Кривокапић човјек који је успио да побједи неприкосновеног Ђукановића.

А ко је Задравко Кривокапић који би могао да буде „будућност Црне Горе“, како је назив листе коју је предводио, а под чијим плаштом су се окупили Демократски фронт, Социјалистичка народна партија, Народни покрет, Права Црна Гора и нестраначке личности.

Из говора који је одржао, могло би се рећи човјек који није злопамтило, који не жели политички реваншизам, који је вјерујући и близак са Митрополијом црногорско-приморском, и неко ко је вољан да сарађује са мањинским странкама.

„Нудимо оно што је природно, да све мањинске странке приђу победику. Не због тога што ми желимо да имамо било кога са нама, него не можемо градити Црну Гору другачије. Црна Гора је мајка свих нас“, поручио је Кривокапић.

Кривокапић је пружио руку помирења засад владајућој већини и рекао да то треба да буде основ суживота. Притом није желио да подржи повике попут „Мило, лопове“, које су појединци у изборном штабу скандирали.

Подржао и литије и СПЦ
Одакле се уопште појавио Здравко Кривокапић? Овог професора Машинског факултета Универзитета у Подгорици у политику је, као и многе у Црној Гори, увукло питање цркве.

Кривокапић је један од оснивача НВО „Не дамо Црну Гору“, коју су основали црногорски професори и интелектуалци у знак подршке Митрополији црногорско-приморској послије доношења спорног Закона о слободи вјероисповијести, који је практично озаконио отимање имовине СПЦ у овој земљи.

У политички живот улази тек у првој половини ове године, у јеку политичке кризе у Црној Гори, и отвореног сукоба СПЦ и црногорске владе под вођством ДПС-а. Како је сам рекао, за његов улазак у политику најзаслужнији је бизнисмен Дака Давидовић.

Подржао је и протесте и литије и СПЦ. Организација на чијем је челу организовала је јавне скупове на којима су учествовали и владика Јоаникије (Мићовић) и ректор Цетињске богословије Гојко Перовић.

Прије само мјесец дана, политичке странке које су на јучерашњим изборима заједно наступиле договориле су предизборни опозициони савез „За будућност Црне Горе“, као и да ће ту листу предводити Кривокапић. Истог дана је поднио оставку на мјесто извршног директора НВО „Не дамо Црну Гору“.

Најпопуларнији политичар Црне Горе
Здравко Кривокапић био је једна од особа против које је крајем јула ове године поднијета кривична пријава, заједно са још пет свештеника СПЦ, послије митинга опозиције и због „постојања основане сумње да су починили кривично дијело непоступање по здравственим прописима за сузбијање опасне заразне болести“.

Кривокапић је слао писма страним амбасадорима у Црној Гори, а у свом обраћању је истакао да коалиција жели да скрене пажњу на случај драстичних кршења људских права, „за који вјерујемо да може представљати бити забрињавајући увод у предстојећу злоупотребу припадника Министарства унутрашњих послова у циљу ескалације политичке кризе и застрашивања становништва у сусрет предстојећим изборима“.

Иначе, пред овогодишње изборе, како су преносили поједини медији, оцијењен је као најпопуларнији политичар у Црног Гори.

Никшићанин, машинац, отац петоро дјеце
Здравко Кривокапић (62) је рођен у Никшићу. Студирао је на Машинском факултету Универзитета Црне Горе, гђе је као најбољи студент често награђиван. Постдипломске студије завршио је у Београду, а докторирао у Подгорици.

Осим што је професор, а сада и политичар, он је и предсједник организационог и члан програмског одбора саветовања SQМ и међународне конференције ICQME. Уредник је интернационалног часописа „International Journal for Quality Reserch“, члан програмског одбора четири часописа и 13 међународних конференција.

Када је ријеч о његовој професионалној каријери, аутор је више од 15 књига, а у оквиру научно-истраживачке дјелатности објавио је више од 250 радова у међународним и домаћим часописима, као и међународним и домаћим конференцијама.

Са супругом која је такође универзитетски професир има петоро дјеце и двоје унучади. Троје деце је магистрирало, најстарија ћерка је и докторирала. Од два најмлађа сина, један је студент, а други средњошколац.

Иза Здравка Кривокапића на листи „За будућност Црне Горе“ стоје политичари Андрија Мандић и Милан Кнежевић, као и Небојша Медојевић и Марко Милачић.

Иако је практично први човек који је побиједио Мила Ђукановића, синоћ је остао хладне главе и одмјерених мисли.

За славље, каже, има времена.

(Блиц.рс)


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО