Мора се укинути партијски паразитски систем запошљавања у Републици Српској!

Партијски паразити који доносе гласове се запошљавају и то је један од разлога због којих партије на власти опстају, каже Благић.
Удружење грађана “Рестарт Српска” данас је започео сакупљање потписа за петицију под називом “Конкурсом до посла!“ Петиција ће се организовати у више градова и општина у Републици Српској: у Бањалуци, Лакташима, Градишци, Бијељини, Новом Граду и другим градовима.

Према постојећем Закону о систему јавних служби Републике Српске омогућено је запошљавање без конкурсне процедуре у јавним инстуцијама, јавним фондовима, јавним предузећима и осталим системима јавних служби.

Стефан Благић, предсједник УГ “Рестарт Српска” рекао је да је циљ ове петиције да се успостави институт јавног конкурса као обавезе приликом запошљавања у свим јавним предузећима, фондовима, Народној скупштини, Вијећу народа, односно да се промијени Закон о јавним службама.

“Нажалост сада конкурс није обавезан и потпуно се легално можете запослити без икаквог конкурса у Републици Српској. Добар примјер је оно што се десило прије три године, а јавност зна за те случајеве. Тада су се кћерка и супруга тадашњих министара Савановића и Мирјанића запослиле у Фонд за екологију без икаквог конкурса. Републичка комисија за утврђивање сукоба интереса РС рекла је да је све урађено у складу са законом и нажалост јесте, али то је зато што закон не ваља и треба га системски промијенити што је управо и циљ ове петиције”, рекао је Благић.

Он додаје да је недостатак конкурса један од главних артиљеријских оружја власти пред сваке изборе.

“Партијски паразити који доносе гласове се запошљавају и то је један од разлога због којих партије на власти опстају. Овим ће се томе стати у крај и људима ће се дати бар могућност да конкуришу па касније путем правних средстава да траже правду уколико мисле да је конкурс нелегалан. То је кључна предност ове петиције”, истиче Благић.

Велизар Антић, члан Удружења “РеСтарт Српка” каже да се многи питају зашто се покреће ова акција, јер и када постоји форма конкурса запошљавају се партијски људи.

“То је тачно. И вероватно ми нећемо много тога променити, али макар ћемо им мало отежати процес муљања. Сада могу да муљају без било којег конкурса. Не постоји процедура ни могућност да се јави више људи и да се евентуално сутра жале. Ово и јесте циљ да се колико толико поправи систем”, рекао је Антић.

Бањалучанин Јово Вученовић рекао је да је потписао петицију због дјеце која су рођена у Бањалуци и која су завршили државне факултете, а не онај приватни факултет којим се купи диплома и радно мјесто.

“Неписмени данас ходају Бањалуком, а писмени бјеже у стране земље. Мој син је завршио факултет политичких наука, говори два језика француски и енглески језик и данас живи од мајчине пензије и мог сналажења. Зато сам овђе и подржавам да се младост запошљава, а да се неписмени истјерају из фотеља”, рекао је Вученовић.

У склопу пројекта “Конкурсом до посла!” у наредној периоду ће бити организоване многобројне активности, у циљу вршења притиска на Народну скупштину Републике Српске како би одлучивала поводом упућене иницијативе.

Извор: Бука


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО