Ђаци у Српској од 1. септембра у школским клупама

Сви ђаци у основним и средњим школама у Републици Српској требало би, како сада ствари стоје, 1. септембра у школској години 2020/2021. да сједну у своје школске клупе уз поштовање мјера које буду донијеле надлежне институције због пандемије вируса корона.

Наиме, како је рекао извор „Независних“ , на тај корак надлежни ће се одлучити јер је потребан живи контакт наставника с учеником у школи.

Да је то потребно, увјерен је и Предраг Дамјановић, директор Републичког педагошког завода РС, који је за „Независне“ рекао да се нада да ће се настава изводити у школским клупама.

„Мислимо да је важан живи контакт ученика и наставника, те да ученици контактирају с вршњацима, али наш први циљ је заштита здравља ђеце“, рекао је Дамјановић. Према његовим ријечима, битно је да ученици нижих разреда основне школе крену од 1. септембра у школу, нарочито први разред због социјализације и прилагођавања на школску средину. Додао је да ће оно што Министарство просвјете и културе РС у сарадњи са Институтом за јавно здравство РС одлучи бити примјењиво од наредне школске године у основном и средњем образовању.

И Милорад Додик, предсједник СНСД-а, увјерен је да ће школска година почети на вријеме у неком моделираном облику.

„Мислимо да треба вратити ученике у учионице. То ће бити редуковано на начин како то пропише Министарство просвјете и културе РС“, рекао је Додик и додао да је сигуран да неће бити проблема и да се треба прилагодити новонасталој ситуацији.

Из Министарства просвјете и културе РС рекли су јуче „Независним“ да ће у сарадњи са свим релевантним образовним и здравственим институцијама дефинисати јасне смјернице у вези с наставним процесом у наредној школској години.

„Министарство још није донијело одлуку који модел наставе ће бити у примјени од 1. септембра. У наредном периоду ће коначну одлуку о моделу извођења наставе од почетка нове школске године донијети Влада РС и Републички штаб за ванредне ситуације, а о наведеном ће јавност бити благовремено обавијештена“, рекли су „Независним“ у том министарству.

Подсјетимо, раније је Наталија Тривић, министарка просвјете и културе РС, рекла да ће основци и средњошколци започети нову школску годину почетком септембра, а највјероватније ће то бити комбиновани модел наставе. Она је тада појаснила да ће модел који ће бити примјењиван од септембра с почетком школске године донијети Влада РС, односно Кризни штаб.

Независне


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО