На смокву, љети, мирише Требиње

И из камена расте и рајске плодове поклања

Смокву често називају царицом медитеранског воћа, а она, заправо, уопште и није воћка – већ цвијет! Цвијет који расте ка унутра па се тако формира плод.

„Све радим на старински начин. Значи без конзерванса, без икаквих додатака, све је природно. Производим свјежу смокву, суву смокву. Имам слатко, пекмез, џем, чај од листа смокве, брашно од листа од смокве, ракију од смокве…” – каже нам један од прозвођача

Смоква се са својим нутритивним саставом и љековитим својствима издиже изнад многих врста воћа. Због високог садржаја магнезијума, смоква се препоручује против ПМС-а. Магнезијум из смокве лијечи бројне болести, потиче виталност и здравље и успорава процес старења. Сушене смокве имају троструко више магнезијијума него обичне.

Штрудлице са Смоквом

Састојци:

-50 грама мљевених ораха

-50 грама хељдиног брашна бани

-80 грама јечменог брашна

-прстохват соли

-прстохват цимета

-1 јаје

-50 грама тамног шећера (или меда)

-40 грама кокосовог уља (или маслаца)

Прелив: џем од смокве (можете суве смокве прелити врелом водом, оцједити након пар минута и смиксати у пире)

Припрема:

  1. Промијешајте брашно са соли, орасима, прашком за пециво и циметом. Додајте му размућено јаје, шећер и уље или маслац, па од састојака умијешајте тијесто. Омотајте га фолијом и ставите на хлађење.
  2. Између два комада папира за печење разваљајте тијесто у правоугаони облик, величине отприлике 15 цм х 25 цм.
  3. На средину тијеста нанесите слој џема. Важно је да користите неки гушћи џем који неће исцурити током печења. Преклопите џем једном страном тијеста (дужом), смочите ивицу водом и преклопите другим дијелом.
  4. Тако припремљено тијесто вратите у фрижидер још око пола сата.
  5. Добро охлађену ролиницу режите оштрим ножем на комаде дебљине два прста. Немојте их помицати с масног папира већ само лагано одмакните комаде да се не слијепе током печења.
  6. Ставите их да се пеку у претходно загријану пећницу на 180 степени око 15 минута.

Послужите их одмах 🙂

Извор: trebinjeinfo.com


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО