Момо Капор: У моје вријеме, пубертет није био пронађен!

У моје време, док још није био пронађен пубертет, нисмо ни знали да смо у кризним годинама. Стискали смо прстима приштиће по лицу и мазали косу брилијантином. Фотографије голих дама биле су права реткост и могле су се видети једино у књизи доктора Александра Костића, Полни живот, у којој су један безлични мушкарац и једна разблудна госпођа испробавали чудне гимнастичке позе, потпуно равнодушних лица.

У моје време, секс је био чиста пропаганда, мада смо сви помало лагали како већ поседујемо нека искуства. Ко је већ спавао са неком девојком, био је најславнија личност у читавој гимназији. Можда смо се и осећали помало необично, али нико није смео да призна да је у пубертету, а још мање су то примећивали наши родитељи, којима је било главно да смо сити и обувени. У моје време, дакле, пубертет још није био пронађен.

На једног мог пријатеља, Далматинца, викао је отац:
“Ћаћа, не мој викат’ на мене! Ја сан у пубертету…!
“Буди ди оћеш – одговорио је отац – само да си ми до десет ури дома!”
Данас дечаци и девојчице излазе из кућа у то време.

Да ме питате како сам преживео пубертет и остао здрав и читав, заиста вам не бих умео објаснити. Данас је лако бити у пубертету. Према деци у том прелазном периоду понашамо се на научној бази, као према малим пацијентима. Сви се брину да им не остану трауме. Псссст! Он је у пубертету! Још мало и дечацима ће се на лекарски рецепт додељивати прве женске, а том свечаном чину вероватно ће присуствовати оба родитеља и дежурни психолог. Па опет, никад више геј популације.

У моје време, док још није био пронађен климактеријум, жене у извесним годинама мислиле су да их глава боли због преморености. Јесу ли наше баке изненада мењале фризуру и навлачиле прозирне спаваћице да поново привуку свога мужа, који је почео да запоставља брачне дужности? Данас, кад свако броји оргазме, питам се да ли је икада мој деда питао моју баку да ли јој је било лепо?
“Је ли ти било лепо?”
Господе!
Да су уопште одлазили на летовање, да ли би баба и деда ишли одвојено, ради освежења брака, како то данас новине саветују? Ко зна, можда би им брак у том случају био много складнији и трајао знатно дуже, а не само педесет и шест година?
У моје време, док реч секс није била пронађена, људи су се волели потпуно дилетантски. Није било никога да им покаже ерогене зоне, нити да им одреди биоритам.
Добри смо и овакви какви смо, како смо аматерски долазили на свет!

Преузето са: Деспотовина.инфо


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО