Дигли се грађани Фоче: Уочени бројни пропусти у градњи мини хидроелектрана

Грађани Фоче, окупљени у Удружење грађана „Бјелава“ Фоча и неформалну групу Сачувајмо ријеке Фоче, протестовали су данас како би указали на велико незадовољство због актуелних и планираних радова на изградњи већег броја мини хидроелектрана на подручју општине Фоча.

Посебно су скренули пажњу на, како су истакли, бројне пропусте приликом извођења радова на ријекама Бјелава, Мала и Велика Бјелава и недостатак реакције надлежних институција.

Удружење грађана „Бјелава“ Фоча, Неформална група Сачувајмо ријеке Фоче и потписници петиције против изградње мХЕ у општини Фоча, протестима желе исказати забринутост због радова који се изводе изван области обухваћених пројектом геолошких истраживања, дуж водотока ријеке Велика Бјелава, за коју није потписан концесиони уговор и нису издате потребне дозволе.

Грађани Фоче истичу „да приликом додјеле концесије није испоштован став 3. јавног позива у којем стоји да је понуђач дужан да приликом израде студија уважи мишљење Општине Фоча, односно предузећа ‘Извор'“.

У том мишљењу је, додају, јасно исказана примједба на градњу планираних мХЕ због угрожености градског водовода, а инвеститор није доставио студију са уважавањем свих услова из наведеног мишљења.

Грађани подсјећају да је главни републички водни инспектор 14. јула издао наредбу о заустављању радова на ријекама Бјелава и Мала Бјелава иако су већ тада радови на пробијању трасе пута за потребне геолошких истраживања били завршени.

Додају да, упркос упозорењима грађана, радове на ријеци Велика Бјелава главни републички водни инспектор уопште није констатовао у свом извјештају.

„Овим протестима тражимо да се сви започети радови на изградњи мХЕ хитно обуставе те да се водотокови врате у првобитно стање и изврши нивелација терена, као и регулација ријечних корита која су радовима нарушена.

Захтијевамо да се укине дозвола за детаљна геолошка истраживања на ријекама Бјелава и Мала Бјелава, јер је издата упркос неријешеним имовинско-правним односима, те да се хитно изврши раскид свих концесионих уговора за изградњу мХЕ у сливу ријеке Бјелаве и другим ријекама општине Фоча, јер становницима општине Фоча није омогућено да учествује у одлучивању.

Више од 3.000 становника Фоче је потписивањем петиције јавно исказало незадовољство изградњом планираних мХЕ на ријекама Фоче“, истакао је у свом обраћању Јован Дракул, у име Удружења грађана „Бјелава“ Фоча.

Подсјећају да су грађани Фоче послали захтјев Министарству енергетике и рударства РС да се хитно преиспита законитост и укине рјешење о одобреном извођењу геолошких истраживања на том подручју, издато након више од мјесец дана од почетка радова.

„Наиме, инвеститор је изашао на терен у марту ове године, за вријеме трајања ванредне ситуације узроковане вирусом ЦОВИД-19, и започео радове на изградњи мини хидроцентрала на локалитетима Бјелава, Велика и Мала Бјелава.

Такођер, незадовољни грађани Фоче обратили су се и локалној самоуправи са захтјевом да се одржи тематска сједница поводом уништавања ријеке Бјелаве“, саопштили су из Удружења грађана Бјелава.

Позвали су институције да преузму одговорност и реагују на чињенице на које су им указали, те да донесу одлуку о заустављању радова.

Радио Сарајево


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО