Носилац листе “За будућност Црне Горе” поручио Ђукановићу: “Ко се мача лати, од њега и страда”

Носилац листе “За будућност Црне Горе” професор на Машинском факултету др Здравко Кривокапић поручио је да ће његова листа побиједити истином, чојством и поштењем.

Казао је и да ће, уколико побиједи, укинути срамни закон о слободи вјероисповијести којим се планира отимање имовине СПЦ.

Како сте се одлучили да изађете на црту Милу Ђукановићу?

– Врло једноставно, сваки професор има један полазни принцип, а то је истинитољубивост. Истина је с нама и када сте се одлучили да свједочите истину, није важно ко вам је противник. Ваше питање уједно упућује да су господин Ђукановић и ДПС недодирљиви и уједно да су сви који мисле другачије унапријед осуђени на губитак. Знам да то није тако и да ће овог пута опозиција убједљиво побиједити.

Грађани, како показују анализе, у вама виде шансу за промјену, јесте ли ви тај који би могао Ђукановића да пошаље у политичку пензију?

– Ја не желим никога да шаљем у пензију, сваки човјек је вриједан божје милости. Ја поуздано знам да слиједим глас народа, народ је тај који хоће промјене и смјену овог режима. Ту сам јер многи тврде да је то у овом тренутку довољно добро рјешење. Очекујем апсолутну побједу. Без обзира на унапријед познате предности власти, а ту мислим на велики број фантомских бирача, облике политичке корупције попут једно радно мјесто за четири гласа и тако даље, народ је свјестан злоупотреба, превара и уједно се ослободио наметнутог страха. Све је јасно и једноставно. Народ ће изаћи на изборе и демократски рећи не овом режиму.

Шта је ваш адут? Чиме ћете да побиједите Ђукановића, који је 29 година на власти?

– Апсолутна власт има своју законитост. То је крај једне апсолутне власти, апсолутна власт се апсолутно злоупотребљава јер ми ћемо да побиједимо истином, чојством и поштењем.

Мислите ли да би Ђукановић, у случају пораза, мирно предао власт?

– Не знам шта намјерава господин Ђукановић, али мора да се присјети свог доласка на власт. Тада је само једна команда “поступи по наређењу” донијела власт Ђукановићу. Постоји јеванђељско правило: “Ко се мача лати, од њега и страда.” Сматрам да је господин Ђукановић толико мудар да неће изазвати било какве немире.

Плашите ли се да би Ђукановић ипак могао да извуче неког кеца из рукава током кампање? Или је ваша предност што немате мрљу у каријери, политичку прошлост, па нисте лака мета напада?

– Никада се нисам картао. Кеца ко има, нека извлачи. Све су покушали. И тобож да уведу мораторијум на Закон о слободи вјероисповијести, па да коригују своје ставове и у дијалогу покушају да исправе непоправљиво и у минут до 12 усвојили су нови Закон о ПИО и дали по 200 евра најсиромашнијем слоју, међутим, народ је свјестан да то раде због избора и више им не вјерује. Тајне службе ће вјероватно на бази неистина и полуинформација да блате, али они су то већ и до сада радили и тренутно раде.

Велики сте противник Закона о слободи вјероисповијести, ваша порука је “професори не дају светиње”. Рачунате ли на подршку Цркве?

– Црква је рекла што је до ње, она се неће укључити у политику. “Професори не дају светиње” је природна реакција на бешчасни закон, на вријеђање интелигенције, непримјерену одбрану неодбрањивог. Закон се не може поправити, мора се повући и доћи до новог закона у чију израду ће бити укључене све заинтересоване стране.

Шта бисте прво урадили када побиједите? Да ли бисте укинули и тај спорни закон?

– Апсолутно, укидање закона. Формирање владе која би била компетента и спремна да се ухвати укоштац са многобројним проблемима. Ја сам хришћанин и засигурно у себи не носим потребу за реваншизмом. Сматрам да треба покренути одговорност за силне промашаје, као упозорење да се то више никада не деси. Данас имате много гладних, а око 1.000 њих којима претиче и мед и млијеко.

Како оцјењујете односе Црне Горе са Србијом?

– Лако је свађати се и тражити трн у оку брата свога. Зато сматрамо да Црна Гора не може непријатеља имати у Србији и да за све црногорске проблеме не треба оптуживати било кога, него радити на унапређењу добрих односа са свима, поготово са онима који ти истинске желе добро.

(Српски телеграф)


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО