Вулину почасни орден пилота!


Додељивање Вулину овакве авијацијске почасти представља тежак осећај за неког ко има било какве војничке заслуге и остварења и свима су нам пљунули у лице. Прво, де факто се ради о дезертеру који ни по чему то није заслужио. Друго, официр који је то потписао по правилу није могао да му додели јер он сам није пилот, иако је командант Ратног ваздухопловства. Према томе, он је Вулину уручио некакав поклон, односно беџ, а не почасни орден пилота – истакао је за Директно.рс пензионисани генерал Срето Малиновић, поводом уручења почасног летачког знака авијације министру војном Александру Вулину.


Командант Ратног ваздухопловства и ПВО генерал-мајор Душко Жарковић уручио је Вулину почасни летачки знак пилота, на свечаности поводом Дана рода авијације, одржаној на војном аеродрому „Пуковник-пилот Миленко Павловић“ у Батајници.

Малиновић тврди да је, осим чињенице да министар одбране на заслужује овакву почаст, начињен велики пропуст у процедури додељивања.

Срето Малиновић за Директно: Власт слањем генерала Поноша на Сајам дели народ на „њих и нас“

  • Потписник овог почасног знака је ракеташ, а не пилот. Овако нешто што је Вулину додељено може да потпише само највиши летачки старешина. Невезано за чин, то је могао да потпише заменик команданта који је пилот. Тако да потписник овог такозваног ордена за Вулина, генерал-мајор Жарковић, без обзира што је на функцији команданта, не може то да додели јер се ради о струковном питању – казао је Малиновић за Директно.рс и додао:
  • Према томе, он је Вулину практично дао беџ, односно поклон, а не почасно признање летачке професије. Исто као кад би доделио одликовање народног хероја за шта није надлежан. Највећи део пензионисаних, а верујем и садашњих колега, у најмању руку лоше се осећа због овога. Све је ово јако непријатно и пред јавношћу, и пред људима и пред својом историјом.

Малиновић је потом детаљније објаснио своје тврдње.

  • Ми имамо две професије у авијацији – официри и пилоти. Зато је увек писало: „Потпуковник – пилот, па име и презиме“. Ја сам по професији пилот, а официр сам стицајем околности по чину. Вулин је добио само поклон, а не признање летачке професије јер то није потписао летачки старешина – поновио је наш саговорник.

Овим чином је само потвђено да живимо у приватној држави, са обезвређеним и уништеним институцијама…

  • Иначе, овај знак је био осмишљен тако да се додељује пилотима, припадницима страних оружаних снага. Временом је ипак то добило сасвим другачију димензију па се додељивало лицима која су имала посебне доприносе у домену ваздухопловства. Вулин, међутим, због своје генезе, због понашања у претходном периоду, шта год да је урадио, шта год да је могао да уради, не може да буде тај коме се овако нешто додељује – закључио је Срето Малиновић.

Извор: direktno.rs


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО