Обновљена родна кућа Бранка Ћопића

У Хашанима је јуче свечано отворена обновљена родна кућа чувеног српског писца, Бранка Ћопића.
Изградња аутентичне реплике куће Бранка Ћопића у Хашанима дио је пројекта ревитализације родног мјеста Бранка Ћопића и изградње Спомен-подручја „Башта сљезове боје“.

Обиљежавање стогодишњице рођења Бранка Ћопића, 2014. године, био је повод да настане оваква идеја и да се почне са њеном реализацијом.


Иницијатива је покренута из разговора са академиком Добрицом Ћосићем, који је указао да је потребно покренути пројекат који би се базирао на извору Ћопићевог стваралаштва под Грмечом, у родним Хашанима.

Бранко Ћопић је начитанији српски писац 20. вијека, а занимљиво је да је омиљен међу читаоцима различитих старосних група.
Рођен је у Хашанима 1915. године, а убио се 26. марта 1984. године.
Аутор је романа, приповједака и поезије за дјецу и одрасле.

Бранко је био надахнут приповједач, творац занимљивих и упечатљивих ликова и догађаја, а писао је свјежим, оригиналним и сликовитим језиком.
Дипломирао је на Филозофском факултету у Београду, а у Народноослободилачком рату учествовао је од 1941. године.
Почео је да пише као ђак учитељске школе и прије Другог свјетског рата објавио је збирке приповједака „Под Грмечом”, „Борци и бјегунци” и „Планинци”.
Написао је већи број књига за дјецу: „Бојна лира пионира”, „Пут у ведрину”, приче „У свијету лептирова и медвједа”, „Босоного дјетињство”, збирке пјесама „Огњено рађање домовине”, „Ратниково прољеће”. За посљедњу збирку приповједака „Башта сљезове боје” добио је Његошеву награду.
Међу другим Ћопићевим ђелима издвајају се романи: „Пролом”, „Глуви барут”, „Не тугуј, бронзана стражо”, „Осма офанзива”, збирке приповједака „Роса на бајонетима”, „Сурова школа”, „Доживљаји Николетине Бурсаћа”.

Због својих мисаоних, и јавно изражених страхова да би се братоубилачка несрећа могла поновити, Бранко је постао политички обиљежен и стављен на црну листу од стране тадашње југословенске власти.

Исток


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО