СНИМИО ПРВЕ СЦЕНЕ: Жарко Лаушевић глуми црногорског краља Николу у серији о Александру Карађорђевићу

Глумац Жарко Лаушевић допутовао је у Београд и данас је снимио прве своје сцене у серији “Краљ” Здравка Шотре. Лаушевић у серији о краљу Александру Карађорђевићу игра Николу Првог Петровића, владара Црне Горе.

Снимање серије “Краљ” у режији Здравка Шотре, по роману Вука Драшковића, почело је крајем маја на Белом двору, а екипа тренутно ради у једном хотелу на Дорћолу. Краља Александра Карађорђевића игра Љубомир Булајић, а Жарку Лаушевићу поверена је улога црногорског краља Николе Првог Петровића Његоша. Прве сцене са Лаушевићем и Весном Чипчић данас су већ снимљене.

Прва сцена коју је Лаушевић данас снимио је тренутак када краљ Никола разговара телефоном са краљем Александром. Краљ Александар га зове у Београд, на шта му Никола поручује да повуче војску из Црне Горе и да Црна Гора никада није била Србија. Лаушевић је сцену снимио са Весном Чипчић, која игра Милену, супругу краља Николе.

Редитељ Здравко Шотра рекао је да је Лаушевићу “дао да сам бира улогу”, јер је он глумац из неких његових “старих подела”. Лаушевић је играо раније и Милоша Обилића у Шотрином “Боју на Косову”.

Говорећи о “Краљу”, Шотра је између осталог навео да је Вуку Драшковићу, по чијој књизи “Александар од Југославије” се снимају филм и серија “било жао да Лаушевић буде тако кратко ангажован”. Драшковић је за портал Нова.рс рекао раније да “није дописивао ништа због проширивања улоге Жарка Лаушевића”, него да би “у филмску форму преточио преписку краља Александра са својим дедом, која је у роману” и оценио да је “Лаушевићев лик најтрагичнији у ‘Краљу’”.

– Драматична је била њихова комуникација писмима и порукама, набијена патњом и бесом њих обојице. Нарочито је трагичан и болан тадашњи положај краља Николе и сигуран сам да ће Жарко Лаушевић то одиграти маестрално. Загледан у своју историјску мисију уједињавања југословенских народа, Александар забрањује свом деди, краљу Николи, да се 1918. врати у Црну Гору. Унук каже деди: ‘Једна држава и један краљ и један народ’. А деда каже унуку: ‘Не може тако, него Југославија мора бити федерација Краљевине Србије, Краљевине Црна Горе и Републике Срба Хрвата и Словенаца, северно од Дунава и западно од Дрине’. Дакле, у оним територијама које су до 1914. биле у саставу Аустроугарске – објаснио је тад Драшковић.

Око снимања серије окупљена је импозантна екипа глумаца. Поред Булајића и Лаушевића, гледаоци ће моћи да виде и Бранислава Лечића (Никола Пашић), Сергеја Трифуновића (Стјепан Радић), Николу Која (Иван Мештровић), Танасија Узуновића (Војвода Мишић), Дејана Луткића (принц Ђорђе Карађорђевић), Тихомира Станића (Мехмед Спахо), Срђана Тимарова (кнез Павле), Војина Ћетковића (патријарх Димитрије), Воју Брајовића (Мирослав Спалојковић), Весну Чипчић, Светозара Цветковића (Слободан Јовановић), Аницу Добру (Исидора Секулић), Драгослава Илића (краљ Петар), Андрију Кузмановића (генерал Живковић), Миодрага Микија Крстовића (ађутант краља Александра), Милутина Миму Караџића (Пуниша Рачић), Даницу Максимовић (краљица Марија), Горана Шушљика (Анте Трумбић), Радивоја Буквића (Поенкаре), Вају Дујовић (принцеза Јелисавета) и Петра Стругара (новинар Лука Месечина).

Серија у продукцији “United Media” имаће 15 епизода, од ње ће настати филм, радња је смештена у период од 1918. до 1934. године, а биће емитована на телевизији Нова С.

Преузето са opcija.net

(нова.рс)


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО