Невесиње: Окупили се саборци из јединице  „Ћићолина“

Бивши саборци из Другог батаљона ратне Невесињске бригаде окупили су се у Невесињу да евоцирају успомене из протеклог отаџбинског рата. Као припадници групе „Ћићолина“ три године су у ратном вихору били нераздвојни и дијелили заједничку судбину.

Овогодишње окупљање због актуелне епидемиолошке ситуације било је у нешто мањем броју, али су бивши саборци одлучни да ово традиционално јулско дружење приређују и наредних година, преноси портал радио Невесиња.

Највећи дио јединице чинили су голобради младићи из Невесиња и Мостара који су у више наврата показали несвакидашње јунаштво. Од 71 борца који су током рата били у саставу ове групе осам их је погинуло, а неки су рањавани више пута. На почетку рата најстарији борац „Ћићолине“ имао је 54, а најмлађи 17 година.

У Цркви Вазнесења Господњег саборци су присуствовали светој литургији и помену погинулим борцима. Након тога су положили цвијеће код Централног спомен обиљежја бораца Херцеговине на Гвозду, посјетили Спомен собу и упалили свијеће.

Ратни командант јединице Бранислав Зечевић нагласио је да је ова група била препознатљива по заједништву, испољеној храбрости и ведром духу.

− Јединица је била оперативна све до посљедњег дана рата и сваком тренутку је била спремна за извршавање борбених задатака– рекао је Зечевић. Он је истакао да је читава бригада имала посебне симпатије према младићима из ове групе који су у периодима затишја понекад дјеловали и неозбиљно, али када је ситуација на фронту то налагала прерастали су у неустрашиве борце.

Ратни саборци прошле године су формирали посебан фонд из кога финансирају организовање заједничких окупљања и неке хуманитарне активности.

Извор: Радио Невесиње


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО