Јадранка Стојаковић – вољена пјесникиња несрећно заљубљених

„Мој је живот био вјечно на раскршћу и у потрази са савршеном хармонијом боје и звука, која ми је увијек измицала барем за један корак.”

Рођена је на данашњи дан 24. јула 1950. године у Сарајеву, гдје је и почела са својом јединственом музичком каријером.
Током касних 1970-их почела је да се бави обрадом севдалинки старих градских љубавних пјесама, као и обрадом поезије српске пјесникиње Десанке Максимовић у новом музичком аранжману.

Радила и примијењену музику за телевизију (Дјечије емисије Телевизије Сарајево), те написала уводну тему 14. Зимских олимпијских игара у Сарајеву 1984. године.
Јадранка Стојаковић се често присјећала почетка каријере, када је са Кемалом Монтеном и Здравком Чолићем наступала широм бивше Југославије, највише на приморју.

“Тада смо сви стасавали. Били смо на мору. У Цриквеници, ако се добро сјећам. Били су то незаборавни наступи. Много смо се дружили и пјевали. Сјећам се и првог концерта с „Бијелим дугметом”, било је то изванредно искуство. Чупали су нас за џемпере, па сам схватила да то није за мене. Јесам рокер у души, али ближа сам кантауторској линији. Такође, памтим и концерте по Јапану”.
У Јапану је боравила од 1988 – 2012 године.
Ријетки су они који су је заборавили, а публика ће увијек памтити чувене текстове њених пјесама:„Све смо могли ми”, „Има нека тајна веза”, „Што те нема”.

Некадашња југословенска звијезда и успјешна кантауторка и сликарка, дуго је боловала од мултипле склерозе, која је приковала за инвалидска колица. Посљедње године свог живота, Јадранка је провела у Дому за старе „Каритас” у Бањалуци.
Умрла је 3. маја 2016. године у 66. години живота.

Исток


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО