Талентовани дуо, млада музичка нада Требиња

Дјевојка изузетног гласа и талента за музику и бескрајно симпатичан дечко риђе косе са гитаром у руци… Упознајте Лану и Мата, младе музичке наде нашег града.

Лана Ћапин и Мато Ратковић, гимназијалци који ће у септембру кренути у трећи разред, већ су се одлучили за свој животни позив, а то је музика. Образовани, млади и полетни пронашли су себе у чарима умјетности и дошли на заједничку идеју, да кроз свој таленат нашем граду понуде нешто ново и освјежавајуће. Старе добре екс-ју хитове доносе на свој начин, правећи своју музику.


Музика је у њиховом животу играла важну улогу још од дјетињства. На првом часу клавира, Лана је схватила да је тај тренутак када је прстима “ослушкивала срце клавира”, заправо постао њен животни циљ. Уз труд, љубав и таленат завршила је основну музичку школу као ђак генерације.

Док је Мато, сам свој мајстор, заволио гитару још као дијете. У петом разреду добио је своју прву гитару, која није била играчка. Уз помоћ својих пријатеља и неколико приватних часова постао је прави мајстор музике и почео да свира у школском оркестру.

Своје таленте су укрстили, након што су доспјели у исти разред средње школе. Спријателљили су се па затим заљубили, а љубав према музици помогла им је да отпочну заједничке свирке и већ тако рано створе свој бенд “Лана и Мато”. Сада су и чланови Ансамбла националних игара „Јован Дучић“.

„Идемо заједно у разред, ту смо се упознали и тако је кренула наша прича. Пошто смо обоје у свијету музике дошли смо на идеју да пробамо нешто одсвирати заједно. Прва заједничка свирка нам је била подстрек да наставимо да се бавимо тиме“, рекла је Ћапинова.

Уз пуну подршку својих најмилијих, па и позитивне критике људи, који мало по мало постају њихова публика, овај фанатастичан дуо је за непуних годину дана показао своје умјеће у више требињских локала а неки од њих су кућа Рас и СЛ Индустри. Посебно су истакли свој наступ у Лондон пабу у Љубињу, гдје су створили врхунску атмосферу и са собом понијели лијепе утиске.

На питање који је то најљепши моменат од када наступају сагласни су да су сви моменти са свирки другачији и лијепи, али посебно наводе тренутке са свирке која заправо и није била њихова.

„Најљепши моменат је био на свирци наших колега “Кругова у зиту”, који су нас то вече позвали да преузмемо ствар на бини. Ми смо били у публици и то је био тако добар осјећај. Било је непланирано, публика је пјевала и играла заједно са нама”, рекао је Ратковић.

Неке пјесме из њиховог репертоара које су посебно издвојили су: Пиши ми, Wicked game и Ако те питају. Пјесма која ће ускоро бити на репертоару а њима је много драга јесте Селма коју изводи Бијело дугме.

Сваки почетак захтјева искушења, мукотрпан рад и вољу, па су и њихове прве пробе, као и први наступи изгледали непрофесионало и страшно али се они сада на то олако осмјехну и нашале.

„Наша прва проба са озвучењем се одиграла на Ублима. Десила се на дан наше прве свирке што је додатно допринијело нервози, али проузрокивало је низ занимљивих догађаја које памтимо све до данас”, истакла је Ћапинова.

Њихови планови у будућности јесу да наставе са радом, и временом осмисле ауторску пјесму. Немају у плану проширење свог бенда новим члановима. За сада остају “Лана и Мато”.

„Желим да постигнемо успјех као бенд “Кругови у житу” и тежићемо ка томе. Супер се слажемо и за сада остајемо нас двоје. Радимо на томе да створимо ауторксу пјесму али полако. Ипак смо још млад бенд“, додао је Ратковић.

Посебно се захваљују својој породици, пријатељима, колегама и професорима јер без свих тих људи они не би били ово што јесу, а њихов даљи успјех зависи од доста труда, учења као и публике.

Младима поручују да прате своје снове, вјерују у себе, раде оно што воле и да одаберу праве људе који ће их окруживати.

„Бирајте праве људе око себе, направите разлику између познаника, другова и пријатеља, јер ће вам само пријатељи помоћи у намјери хватња снова, пружајући вам позитивне и негативне критике”, поручила је Ћапинова.

Вјерују у то да је музика бесплатна терапија, као и бијег од стварности у неки љепши и мирнији свијет.

Николина Судар

ХерцеговинаПромо, јул 2020


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО