Петар Кочић – Писао сам само онако како сам и мислио… без обзира на цијену

„Отаџбина је њива на којој се непрестано сије и жање.Ми жањемо оно што су сијали наши преци, а сијемо да имају шта жети наши потомци.”

Петар Кочић, један од најзначајнијих личности српске књижевности рођен је на данашњи дан 29. јуна 1877. године у Стричићима.
Студирао је у Бечу, живио у Скопљу и Сарајеву, а пред крај живота у Београду.

Био је изразито политички ангажован, изражавајући противљење аустро-угарској окупацији, а потом и анексији Босне и Херцеговине. Због својих радикалних ставова два пута је био хапшен. Године 1910. изабран је у Босански сабор.У својим прозним и драмским дјелима реалистички и сатирично приказује тадашње друштвено стање, описујући негативне друштвене посљедице аустро-угарске власти, вјерно преносећи живот и судбину својих ликова, као и живописни народни говор.

Његово најзначајније дјело је драма „Јазавац пред судом” која се дуго задржала на позорницама уз велики успјех код публике. Издвајају се још политичке сатире „Суданија” те приповијести „С планине и испод планине” и „Јауци са Змијања”.

У част овог великог књижевника организује се
традиционална манифестација „Кочићев збор“ која се одржава од 1965. године у посљедњој неђељи мјесеца августа. Посвећена је народном трибуну и књижевнику Петру Коћићу. Дешавања као што су ликовне изложбе, позоришне представе, књижевне вечери и трибине, фолклорне игре, народно свирање и стваралаштво, народни вишебој и други садржаји, сваке године привуку велики број посјетилаца и љубитеља Кочићевог дјела.

Исток


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО