Херцеговачки коријени Здравка Чолића и Владе Дивљана – родитељи им рођени у комшилуку!

Херцеговци пола у збиљи, пола у шали, воле казати да је све потекло од њих, и да је ама баш свако на овом свијету што нешто значи у свом послу некако везан за Херцеговину. Чућете без икаквих доказа да је старином из Херцеговине и генијални Никола Тесла и легендарни побједник над Наполеоном-маршал Кутузов. Наће се некако херцеговачка веза и Новаку Ђоковићу а ја сам у своје уши чуо и да је легендарни кошаркаш “летећи” Мајкл Џордан, заправо Ђордан из Дврснице у Попову пољу.

Херцеговина је свијету заиста дала много прослављених имена, па тако Херцеговци, пуно поносни на своје изданке, а мало љубоморни ако се неко други мало прочује или прослави, марљиво трагају за некаквим слабашним херцеговачким везама гласовитог не би ли и тог утјерали у алеју заслужних Херцеговаца. Ипак, двојици великих музичких звијезда ових простора херцеговачке везе баш и нису танке, него напротив, баш су подебеле.

О каријерама Здравка Чолића и Владе Дивљана сувишно је говорити. О њима је све речено.

Здравко Чолић је жива легенда екс-југословенске естраде. Овај рођени Сарајлија готово пола вијека својим гласовним могућностима и ефектним сценским наступом пуни концертне дворане и стадионе широм бивше Југославије. Његове пјесме сви знамо а енергијом дјечака овај скоро седамдесетогодишњак не престаје да изненађује публику са којом зна и по двије-три, чак понекад и четири вечери, пјевати, ђускати, смијати се и забављати… Својом појавом легендарни Чола знао је изазвати хистерију коју смо могли видјети само код Битлса или Елвиса Прислија својевремено.

Покојни Влада Дивљан је био другог кова. Влада је својом појавом и својом музиком изазивао другу врсту реакције. Он је био највећи џентлмен рокенрола. И у својој форми, комуникацији, па чак и у умјетничком изразу био је господин човјек, човјек старог кова. У музичком свијету, Влада Дивљан је исто што и Пол Макартни, исто што и Боуви, тако да, ако се позабавимо проучавањем рок историје, он је за ове просторе важан исто као што су Боуви или Макартни важни за Енглеску или Америку.

Иако на први поглед различити, они су ипак по нечему слични. Увијек су у јавним наступима били љубазни, културни и одмјерени, дакле фино васпитани момци из некадашње средње класе. А можда је то и до поријекла. Не знам јесу ли се икада срели, вјероватно јесу, а не знам јесу ли икада причали о томе, Чола нам то може још увијек потврдити, али осим музичке надарености, још их нешто повезује. Наравно, то је херцеговачко поријекло њихових родитеља и то поријекло чак у ужем смислу. Не оно, они су исто из Херцеговине или Требиње, већ су родитељи Здравка Чолића и Владе Дивљана рођени буквално у комшилуку.

Наиме у селу Влаховићима код Љубиња рођени су Здравков отац Владо, али и мајка Владе Дивљана, Биљана Сикимић.

Док је отац Владе Дивљана рођен у Шуми требињској, у селу Доброманима, а у оближњим Мионићима такође у Шуми требињској рођена је мајка Здравка Чолића, Стана, дјевојачког презимена Вулетић.

Ето тако је то у Херцеговини, ни мање земље ни више чуда и синхроництета.

Влада Дивљан је често говорио о свом поријеклу, о својим породичним везама са знаменитим требињским протом Стеваном Правицом и још познатијим владиком Серафимом Перовићем, а Здравко све што је старији све га путеви више доводе у Херцеговину и нема разговора за медије у којем неће споменути Требиње и Љубиње, завичај својих предака. Мјесто гоји човјека, воле да кажу паметњаковићи, можда и јесте тако. Да нису рођени у Сарајеву и Београду, Чола и Влада тешко да би постигли такве успијехе, али ипак има нешто и у поријеклу. Посебно кад чујем људе са Влаховића када запјевају, додуше другу врсту музике!

Раде Ликић/Наша Херцеговина


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО